Solicitarea SIF Moldova de suspendare a titlurilor proprii în vederea derulării operațiunii de majorare de 25 de ori a valorii nominale a acțiunii a fost aprobată și intră în vigoare de mâine. Conform cererii, acțiunile ar urma să fie suspendate „cel puțin” până joi 13 octombrie. O interpretare a actualului cadru de reglementare de la ASF spune că titlurile ar trebui oprite de la tranzacționare între ambele date de înregistrare ale procesului, astfel încât acțiunile ar putea fi indisponibile investitorilor pentru mai mult timp.
În linie dreaptă pentru tranzacționarea acțiunilor SIF Moldova (SIF2). Titlurile ar urma să fi suspendate cel puțin până joi, 13 octombrie, după ce solicitarea emitentului a fost aprobată, conform notificării operatorului de piață Bursa de Valori București. Este indisponibilizarea titlurilor necesară derulării operațiunii de consolidare a titlurilor proprii care ar urma să-i scoată de facto din acționariat pe cei peste 5 milioane de români care au primit așa-numitele „pachete reziduale” prin programul de privatizare în masă de acum 20 de ani.
Un anunț de actualizare al stadiului acțiunilor cu simbolul SIF2 menționează că, în lipsa unor decizii exprese, acestea vor reintra la tranzacționare în sesiunea de vineri, 14 octombrie, însă titlurile ar putea sta suspendate la tranzacționare și dincolo de joi. Potrivit unor multiple surse din piață contactate de Profit.ro la precedenta suspendare din februarie, reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și-au exprimat atunci punctul de vedere că titlurile trebuie să fie indisponibile la tranzacționare între ambele date de înregistrare, cea de verificare a registrului și cea de exercitarea opțiunilor.
Aparent nu este numai o opinie. Reglementatorul pieței deja a dat o rezoluție în acest sens. În cazul Confecții Vaslui (COVB), emitent listat la Sibex, ASF a respins prospectul societății pentru operațiunea de majorare de 10.000 de ori a valorii nominale a titlurilor. Motivația era legată de tratamentul aplicat investitorilor care tranzacționează între cele 2 date de înregistrare ale operațiunii. Extrapolată la cazul SIF Moldova, decizia implică faptul că o consolidare a valorii nominale a titlurilor societății nu poate fi făcută decât prin suspendarea de la tranzacționare, pe un termen mai lung, a respectivelor acțiuni.
În sesiunea de astăzi, cu 2 ore înaintea închiderii pieței, se schimbaseră titluri cu simbolul SIF2 în valoare de aproximativ 300.000 de lei, prețul apreciindu-se cu 0,90%, până la nivelul de 0,7820 lei/acțiune, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.
În prezent se derulează o operațiune în baza Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 25 aprilie, după ce o încercare similară, votată într-o AGEA din 13 ianuarie a eșuat la începutul anului. Procesul a fost atunci oprit pe căi procedurale la Tribunalul Bacău, într-o acțiune intentată de Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC).
Asociația a caracterizat operațiunea de consolidare a valorii nominale a titlurilor SIF Moldova drept o veritabilă „expropriere” și deschiderea unei cutii a Pandorei, în condițiile în care aceasta echivalează cu vânzarea unor acțiuni fără instrucțiunea deținătorului.
CITEȘTE ȘI SIF Moldova și ASF, amenințate cu acțiune penală în instanță dacă acționarii vor fi prejudiciați de consolidarea acțiunilorÎntre timp, AIPC a pierdut o acțiune la fond intentată împotriva operațiunii respective, fapt pentru care emitentul s-a considerat îndreptățit să înceapă operațiunea. Suspendarea de la tranzacționare vine în acest context, dar nu știm cât timp titlurile vor fi indisponibile pentru deținătorii lor și potențialii cumpărători.
Din perspectiva emitentului, ei ar dori ca perioada să fie cât mai restrânsă. "Principiul este că libera tranzacționare trebuie să fie prioritară", declara în februarie, pentru Profit.ro, Claudiu Doroș, vicepreședinte al societății, la precedenta suspendare. Totuși, având în vedere poziția de la ASF, ar putea fi vorba de o suspendare pentru un timp mai extins. Cea mai îndelungată suspendare de la tranzacționare datează din timpul crizei financiare și a fost în vigoare pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au fost indisponibile preț de aproape jumătate de an, tot pentru o operațiune de consolidare a valorii nominale a acțiunii.