Acțiunile OMV Petrom domină clar sesiunea bursieră

Acțiunile OMV Petrom domină clar sesiunea bursieră

Sursa foto: Andreistanescu | Dreamstime.com

scris 14 mai 2024

O treime din tranzacțiile de la BVB au fost asigurate de acțiunile principalei companii petroliere românești.

În pofida unui debut neconludent al burselor lumii în sesiunea asiatică și cea europeană, acțiunile au intrat pe o traiectorie pozitivă în a 2-a parte a orarului de tranzacționare de la New York Stock Exchange, după consumarea unui discurs al președintelui Rezervei Federale Americane, Jerome Powell, în care acesta a afirmat că banca centrală a SJUA va menține dobânzile ridicate pentru mai mult timp.

Urmărește-ne și pe Google News

Este o mișcare ce nu a fost surprinsă la BVB, astfel încât tendința a fost preponderent negativă. Indicele compozit BET-XT s-a retras cu 0,10% și indicele reprezentativ BET a pierdut 0,15% pentru o închidere la nivelul de 17.290,47 de puncte care nu compromite, din punct de vedere tehnic, trendul ascendent evidențiat pe graficul atașat.

Acțiunile OMV Petrom domină clar sesiunea bursieră

Impulsul negativ care a fost chiar mai pronunțat pe indicele energetic BET-NG, ce a suferit un declin de 0,85%,a  fost imprimat chiar de cea mai lichidă acțiune a ședinței. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au avut un recul de 3,47%, până la prețul de 0,6825 lei/acțiune, pe transferuri de 29,81 milioane lei, care au reprezentat aproape o treime din rulajil de 90,32 milioane lei (18,15 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Rafinăria rușilor de la Lukoil a devenit principalul client al Oil Terminal. Profitul a crescut cu 22% în T1. Cantități mai mari de țiței, motorină și chimicale au trecut prin Portul Constanța CITEȘTE ȘI Rafinăria rușilor de la Lukoil a devenit principalul client al Oil Terminal. Profitul a crescut cu 22% în T1. Cantități mai mari de țiței, motorină și chimicale au trecut prin Portul Constanța

Compania petrolieră intenționează să utilizeze hidrogenul produs în viitoarele instalații de 55 MW de la Petrobrazi exclusiv în scop industrial, pentru a-și reduce emisiile de CO2 și a reduce costurile de producție, în prezent achiziționând hidrogen de la companii terțe, potrivit CEO-ului companiei, Christina Verchere.

Prin contrast, tot pe segmentul energetic, titlurile Romgaz (SNG) au crescut cu 1,15%, până la prețul de 53,00 lei/acțiune, pe o activitate de 6,40 milioane lei, și titlurile Hidroelectrica (H2O) au avansat cu 0,15%, până la prețul de 135,10 lei/acțiune, pe schimburi însumând 6,95 milioane lei în piața reglementată. După închiderea pieței, compania a raportat pentru primul trimestru ujn profit net de 1,32 miliarde lei, în scădere cu 23%, ca urmare a tendinței negative a prețului mediu de vânzare angro. Pe acest emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială din piața deal, cu o valoare de 5,92 milioane lei.

Aerostar, companie care la începutul anului și-a reînnoit contractul cu Lockheed Martin, afișează la T1 afaceri în creștere, dar profit mai mic CITEȘTE ȘI Aerostar, companie care la începutul anului și-a reînnoit contractul cu Lockheed Martin, afișează la T1 afaceri în creștere, dar profit mai mic

Tot în piața deal au mai fost schimbate acțiuni ale Băncii Transilvania (TLV) în valoare de 4,47 milioane lei. Pe segmentul regular, titlurile instituției de credit au urcat cu 1,18%, până la prețul de 29,95 lei/acțiune, în condițiile unor volume echivalente cu 13,33 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,72%, până la prețul de 20,95 lei/acțiune, pe un rulaj de 5,51 milioane lei.

Tot la capitolul financiar, pșe transferuri de 4,32 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câșltigat 0,48%, până la prețul de 0,5235 lei/acțiune, favorizând și un avans de 0,35% al indicelui Bet-FI ce a închis la nivelul de 60.268,13 puncte.

În sensul pieței, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,83%, până la prețul de 2,46 milioane lei, pe tranzacții de 2,46 milioane lei. În rest, reperul ujnor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit doar de titlurile Digi Communications (DIGI) care au urcat cu 0,68%, până la prețul de 59,20 lei/acțiune. După închiderea orarului de tranzacționare, emitentul a notificat investitorii de pe bursă că subsidiarele sale RCS&RDS și Digi Spain Telecom au contractat credite în valoare de aproape 170 milioane euro de la Citibank Europe și, respectiv, Banco Santander.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
digi
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica