Acțiunile Nuclearelectrica s-au corectat agresiv și au adus bursa la a 3-a zi consecutivă de retragere

Acțiunile Nuclearelectrica s-au corectat agresiv și au adus bursa la a 3-a zi consecutivă de retragere

Sursa foto: Seemitch / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 feb 2021

După avansul robust de la începutul acestui an care a adus indicele BET aproape de maximul din 2007, piața de acțiuni românească s-a înscris pe o tendință corectivă în a 2-a parte a acestei săptămâni.

Indicele S&P500 de la New York Stock Exchange s-a consolidat în zona celor mai ridicate valori din istoria sa de 63 de ani, de când este măsurat, însă la Bursa de Valori București investitorii nu s-au conectat la acest sentiment pozitiv din piețele financiare internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicii principali de la BVB sunt deja la a 3-a ședință consecutivă de deprecieri, în contextul unor marcări de profituri pe volume într-o medie apropioată de nivelurile zilnice de tranzacționare ale ultimilor ani. Și în ultima zi a săptămânii, rulajul pieței de acțiuni a fost de 45,14 milioane lei (9,26 milioane euro), fără vreun aport din partea segmentului deal.

CEO-ul Norofert, antreprenorul care a adus pe bursă acțiunea momentului: UE distruge business-urile mici și mijlocii, protejează marile corporații! De ce a ales investiția în America în detrimentul UE CITEȘTE ȘI CEO-ul Norofert, antreprenorul care a adus pe bursă acțiunea momentului: UE distruge business-urile mici și mijlocii, protejează marile corporații! De ce a ales investiția în America în detrimentul UE

Cele mai tranzacționate acțiuni ale zilei, cu schimburi însumând 5,91 milioane lei, cele ale Nuclearelectrica (SNN), au dat și tonul corecției, cu un recul de 4,17%, până la prețul de 21,85 lei/acțiune. Topt pe segmentul energetic, ce a subperformat pieței, cu un declin de 0,97% al indicelui sectorial BET-NG, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au retras cu 1,53%, până la prețul de 0,3850 lei/acțiune, pe transferuri de 5,53 milioane lei.

Sunt mișcările care au tras în jos întreaga piață. Indicii BET Plus și BET au coborât fiecare cu câte 0,58%, ultimul pentru o închidere la nivelul de 10.492,21 puncte, unde păstrează redute câștigate în trendul ascendent accelerat la cumpăna între ani și care este intact, așa cum se vede pe graficul lunar atașat.

Acțiunile Nuclearelectrica s-au corectat agresiv și au adus bursa la a 3-a zi consecutivă de retragere

Tendința corectivă a fost ceva mai atenuată pe indicele financiar BET-FI care a aluncat cu doar 0,11% sub referință, până la nivelul de 46.508,41 puncte. Este o inerție marcată de staționarea la prețul de 1,6300 lei/acțiune a celui mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP) care a adunat volume echivalente cu 5,67 milioane lei.

Celelate titluri care au marcat lichiditatea bursei în ultima decadă, cele ale Băncii Transilvania (TLV), au coborât cu 0,87%, până la prețul de 2,2900 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,20 milioane lei.

Pe același segment bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) și-au continuat parcursul negativ, cu un declin de încă 0,57%, până la prețul de 14,00 lei/acțiune, pe o activitate de 1,82 milioane lei. Impulsul este imprimat de raportarea financiară anuală preliminară care a indicat o scădere cu o treime a profitului net, la 963 milioane lei, prin creșterea provizioanelor: de asemenea, instituția de credit a și notificfat piața că anticipează un val de credite neperformante.

VIDEO Noutatea bursieră a începutului de deceniu: trading-ul de gloată. GameStop și de la capăt! CITEȘTE ȘI VIDEO Noutatea bursieră a începutului de deceniu: trading-ul de gloată. GameStop și de la capăt!

Prin contrast, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au crescut cu 3,52%, până la prețul de 0,5300 lei/acțiune, pe un rulaj de 4,36 milioane lei. Săptămâna aceasta producătorul de materiale de construcții a anunțat că a primit avizul Consiliului Concurenței pentru vânzarea pentru 4,5 milioane euro a diviziei de profile de tâmplărie către Dynamic Selling Group.

Deprecieri în linie cu media ședinței am consemnat pe 3 emitenți de pe segmentul energetic: -0,32%, până la prețul de 308,00 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN) care au adunat schimburi de 2,02 milioane lei, -0,31%, până la prețul de 32,50 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG) care au adunat transferuri de 1,89 milioane lei, și -1,11%, până la prețul de 89,00 lei/acțiune pentru titlurile Conpet Ploiești (COTE) care au întrunit volume echivalente cu 1,36 milioane lei.

Pe piața de obligațiuni, cele mai schimbate instrumente financiare, în contravaloarea a 4,47 milioane lei, au fost titlurile de stat scadente în anul 2023 (R2312) listate în luna decembrie a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
teraplast