Acțiunile Electrica și Fondul Proprietatea au asigurat trei sferturi din tranzacțiile bursiere de azi

Acțiunile Electrica și Fondul Proprietatea au asigurat trei sferturi din tranzacțiile bursiere de azi
scris 9 feb 2016

Într-o zi agitată și pe piețele financiare internaționale, la BVB am consemnat astăzi un volum sporit, de peste 14 milioane de euro. Transferurile au fost însă debalansate către doi emitenți, Electrica și Fondul Proprietatea care au adunat volume depășind 10 milioane de euro.

Prăbușirea cu peste 5% a principalului indice al Bursei de la Tokyo a "înroșit" astăzi și piețele de acțiuni din Europa, unde indicii de la Londra, Paris și Frankfurt s-au regăsit în cea mai mare parte a zilei sub nivelurile de referință ale ședinței precedente.

Neliniștea investitorilor din piețele mari s-a transferat și la București unde indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri de la BVB, a scăzut cu 1,05%, până la prețul de 6.172,77 puncte, iar indicele compozit BET Plus a pierdut 1,11%.

Rulajul pieței de acțiuni de 63,59 milioane lei a fost unul dintre cele mai mari din acest an, însă, privită în absolut, această cifră poate fi înșelătoare. De fapt transferurile au fost concentrate pe doi emitenți. Electrica (EL) și Fondul Proprietatea (FP) au însumat schimburi de 48,29 milioane lei, cu puțin sub 76% din activitatea de tranzacționare la nivelul întregii piețe.

Titlurile Electrica au fost pe primul loc în topul lichidității, cu schimburi totalizând 22,06 milioane lei, în timp ce Fondul Proprietatea au adunat transferuri de 11,60 milioane lei în piața reglementată. Dacă acțiunile companiei de electricitate au staționat pe nivelul de preț de 11,40 lei/acțiune, în schimb titlurile Fondului s-au depreciat cu 0,40%, până la nivelul de 0,740 lei/acțiune. Pe acest emitent în piața deal s-a mai realizat o tranzacție specială cu un număr de 19 milioane de titluri, valoarea acesteia ridicându-se la 14,06 milioane lei. 50.000 de titluri Electrica au fost transferate, de asemenea în piața deal, schimbul cifrându-se la 570.000 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos CITEȘTE ȘI Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos

Într-o nouă zi de aversiune a investitorilor față de titlurile bancare, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) și ale Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 1,18% și respectiv 2,22%, pe tranzacții depășind în ambele cazuri 4 milioane de lei. Titlurile Băncii Transilvania - care au făcut obiectul unui transfer de 1,32 milioane lei și pe segmentul deal - au închis ședința la prețul de 2,22 lei/acțiune, în timp ce cotația BRD a coborât până la 10,08 lei/acțiune.

Prin contrast, titlurile grupului bancar austriac Erste Group AG (EBS), listate secundar la BVB, și-au continuat prăbușirea, după scăderea de 8,26% de ieri, astăzi suferind un declin de 4,27% pe transferuri de 1,28 milioane lei.

Volume sub media perioadei și deprecieri de o amplitudine în scădere am consemnat pe titlurile energetice al căror indice BET-NG a pierdut 0,78%. Acțiunile Romgaz Mediaș (SNG) și OMV Petrom (SNP) au suferit deprecieri similare, -0,84%, până la prețurile de 23,55 lei/acțiune și 0,235 lei/acțiune, ambele în zone de minime.

Cele două titluri sunt trase de în jos de cotațiile internaționale ale petrolului. La deschiderea pieței americane, țițeiul Brent coborâse sub nivelul de 31 dolari/baril, în timp ce petrolul de tip West Texas era cotat sub 29 dolari/baril, zona minimelor de acum două săptămâni.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
fondul proprietatea
electrica
banca transilvania
brd