Ședința de tranzacționare de la Bursa de Valori București a fost aparent neconcludentă, cu deviații minore față de referințe ale principalilor indici, însă titlurile Băncii Transilvania, care au adunat schimburi consistente, au avut o apreciere puternică.
Piața românească de capital intră în linie dreaptă cu ultimele zile de raportări financiare anuale preliminare ale companiilor listate. Investitorii nu iau poziții decisive, iar piața apare ca blocată într-un moment de indecizie. Astăzi, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,06%, iar indicele reprezentativ BET a avansat, de asemenea, marginal, cu 0,04%, până la nivelul de 7.775,17 de puncte.
Sub aspect tehnic, piața este într-o etapă de ezitare după respingerea din zona retragerii Fibonacci de 50% a întregului impuls descendent de la cumpăna dintre ani, dar cotația încă navighează deasupra mediilor mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), ceea ce înseamnă că impulsul pozitiv este intact.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aparenta inerție de la BVB este oarecum îneșlătoare. Încremenirea indicilor rezultă din anularea unor tendințe de saens contrar, închiderile acțiunilor lichide fiind divergente. Într-o zi cu un rulaj al pieței de acțiuni de 44,13 milioane lei, din cele mai tranzacționate 10 simboluri, 3 au consemnat aprecieri, 2 au fost în staționare, iar 5 titluri au avut scăderi.
Volumele au fost susținute de acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un salt de 2,53%, până la prețul de 1,9480 lei/acțiune, pe tranzacții de 26,83 milioane lei, iar cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD), au staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente, de 12,08 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 6,68 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Președintele BVB: Piața are întotdeauna dreptate. Căderea de pe bursă arată că în economie se întâmplă lucruri care ar trebui să ne îngrijorezePe contrasens, sectorul energetic a înregistrat un recul moderat, indicele BET-NG pierzând 0,54%, un declin de o amplitudine apropiată, -0,58% avându-l și cele mai lichide acțiuni din componența sa, cele ale OMV Petrom (SNP) care au închis la prețul de 0,3450 lei/acțiune o sesiune cu volume echivalente cu 1,33 milioane lei.
Cel mai lichid titlu de pe acest segment, cu transferuri de 5,06 milioane lei, a fost, ca de obicei, cel al Romgaz Mediaș (SNG). Cotația a alunecat cu 0,16% sub referință la prețul de 30,75 lei/acțiune.
Indecizia a dominat și Europa, închiderile fiind divergente la nivelul indicilor, într-un tablou foarte asemănător cu cel de la BVB: din Europa, așa cum a fost imortalizată de tabloul Bloomberg: +0,28% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,45% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,13% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,31% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,24% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,41% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,49% pentru indicele PX de la Praga.
Aceeași ezitare a fost la București și pe segmentul fondurilor închise de investiții al căror indice BET-NG a coborât cu 0,04%, până la nivelul de 35.230,14 puncte, într-o zi în care titlurile Fondul Proprietatea (FP) au pierdut 0,11%, până la prețul de 0,8890 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,27 milioane lei.