Acțiunile bancare și cele ale producătorilor de energie trag bursa în teritoriu negativ

Acțiunile bancare și cele ale producătorilor de energie trag bursa în teritoriu negativ

Sursa foto: Sinisa Botas | Dreamstime.com

scris 20 mar 2023

Indicele BET a pierdut aproape un procent și jumătate, în condițiile unor deprecieri mai consistente pe acțiunile OMV Petrom, Banca Transilvania, BRD și Nuclearelectrica.

Prima sesiune a săptămânii de la BVB a fost una „roșie”. Piața locală a fost pe contrasens față de bursele dezvoltate, care au avut o revenire consistentă după etapa de vânzări aduse de căderea băncilor Silicon Valley și Signature Bank, precum și de intervențiile de capitalizare de ultimă instanță ale First Republic Bank din SUA și Credit Suisse din Elveția.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicii Dow Jones Industrial Average de la New York și DAX40 de la Frankfurt au câștigat fiecare mai mult de un procent, în această mișcare de recuperare, la care, însă, piața românească de capital nu s-a cuplat.

Fondul deschis de tip ETF axat pe investițiile de energie de la BVB și-a triplat dimensiunea la mai puțin de o lună de la listare și a depășit reperul unei valori de 1 milion de euro CITEȘTE ȘI Fondul deschis de tip ETF axat pe investițiile de energie de la BVB și-a triplat dimensiunea la mai puțin de o lună de la listare și a depășit reperul unei valori de 1 milion de euro

Indicele compozit BET-XT a pierdut 1,27% și indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 1,42%, până la nivelul de 12.053,59 de puncte unde se află în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

Acțiunile bancare și cele ale producătorilor de energie trag bursa în teritoriu negativ

Ședința cu un rulaj de 48,10 milioane lei (9,77 milioane euro) al pieței de acțiuni nu a fost chiar într-atțât de dominată de vânzători dacă avem în vedere că titlurile Fondul Proprietatea (FP), cele mai lichide cu schimburi însumând 9,09 milioane lei, au staționat pe nivelul de 2,0900 lei/acțiune la care se stabilizase vineri.

De asemenea, a 2-a activitate a zilei, de 6.,29 milioane lei, am consemnat-o pe titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la București, și care au avut o revenire de 0,63%, în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena, și care au fost reflectarea în piața locală a sesiunii pozitive europene.

Grupul BVB distribuie aproape întreg profitul net de anul trecut către acționari sub formă de dividende. Program de răscumpărare pentru acțiuni care ar urma să fie acordate cu titlu opțional personalului CITEȘTE ȘI Grupul BVB distribuie aproape întreg profitul net de anul trecut către acționari sub formă de dividende. Program de răscumpărare pentru acțiuni care ar urma să fie acordate cu titlu opțional personalului

Bursa a fost trasă în jos, însă, de emitenții cu capitalizare mare, acțiuni care au fost motor în trendul de creștere care a adus noi maxime istorice pentru indicele BET la începutul anului trecut. Pe unele din aceste simboluri declinul a fost chiar sever: -2,14%, până la prețul de 0,4795 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au adunat tranzacții de 5,55 milioane lei în piața reglementată pe lângă transferul de tip deal în valoare de 2,41 milioane lei, -1,86%, până la prețul de 19,04 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au adunat volume echivalente cu 3,51 milioane lei, -4,01%, până la prețul de 11,96 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), ce au totalizat schimburi de 3,02 milioane lei, și -2,29%, până la prețul de 44,85 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au întrunit o activitate de 2,44 milioane lei în ziua în care a anunțat distribuția de dividende în sumă de 1,28 miliarde lei.

Farmaceutica Remedia acordă întregul profit din 2022 sub formă de dividende. Către acționari vor veni inclusiv bani din câștigul anului 2020 CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia acordă întregul profit din 2022 sub formă de dividende. Către acționari vor veni inclusiv bani din câștigul anului 2020

Tot la capitolul energie, al cărui indice sectorial a coborât cu 1,34%, în linie cu media pieței, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avut un declin de 0,88%, până la prețul de 39,65 lei/acțiune, și titlurile Transgaz (TGN) au alunecat cu 0,33% sub referință, până la prețul de 313,00 lei/acțiune, ambele pe tranzacții depășind cu puțin reperul de 1 milion de lei.

Pe același segment, titlurile Electrica (EL) au fost pe contrasens, cu un ricoșeu de 1,94%, până la prețul de 8,39 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,53 milioane lei. Tot fără scădere a rezistat indicele financiar BET-FI care a avansat cu 0,21%, până la nivelul de 50.103,28 de puncte, dar și titlurile Digi Commuinications (DIGI) pe piața dealm unde au înregistrat un transfer cu 5,00 milioane unități, în valoare de 3,30 miliaone lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica