După 2 ore de tranzacționare, titlurile firmei de inginerie Adiss se aflau într-o zonă care conferă acesteia o capitalizare de aproape 23 milioane lei și la care indicatorul P/E este de 35. Reprezentanții Adiss văd un potențial important pentru piața apei pe care activează.
După o etapă din prima jumătate a anului, în care explozia de preț după listare era la ordinea zilei pentru companiile venite pe piața AeRO, în secvență scurtă după intrarea în ring a acțiunilor Appraisal & Evaluation (APP), o altă societate afișează la debut o capitalizare mai mică decât cea prețuită de investitori în operațiunea premergătoare intrării pe bursă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe fondul unor schimburi depășind cu puțin echivalentul unei jumătăți de million de lei, titlurile companiei Adiss (ADISS), cu activitate în domeniul tratării și epurării apei, se tranzacționau, la prânz, la prețul de 1,3500 lei/acțiune, cu 10,00% sub cel de 1,5000 lei/acțiune al plasamentului privat închis în luna iunie. Atunci, firma cu o vechime de 28 de ani și controlată de omul de afaceri Cristian Raț vindea, după o majorare de capital social, un număr de 4,24 milioane lei, reprezentând 25% din totalul titlurilor. Valoarea operațiunii de piață la care au participat la care au participat 155 de investitori s-a ridicat la 6,36 milioane lei.
„Adiss aduce pe bursă un domeniu nou, aflat pe traiectoria trendului global privind sustenabilitatea și energia”, spune Virgil Zahan, director general la SSIF Goldring din Târgu Mureș, intermediarul tranzacției.
Totuși apetitul nu a fost în măsură să împingă cotația măcar la prețul închiderii plasamentului din iunie. Capitalizarea bursieră, în fotografia de după 2 ore de tranzacționare, este de 22,92 milioane lei (4,63 milioane euro), iar la acest nivel indicatorul P/E, care raportează prețul de piață la câștigurile firmei, este de 35, având ca reper profitul net de aproximativ 657.000 de lei din 2020. În același exercițiul financiar, cifra de afaceri a fost de 40,44 milioane lei. Remarcabil, firma a fost profitabilă în fiecare din precedenții ani în care bilanțurile sunt încă publice pe portalul Ministerului Finanțelor Publice.
Dezvoltare prin efectul legii
Reprezentanții companiei încă văd spațiu de creștere. „Potențialul pieței apei în România este unul foarte mare deoarece investițiile în acest domeniu nu sunt facultative; ele sunt obligatorii datorită necesităților comunităților și angajamentelor internaționale ale României”, a declarat Dancos Eniko, director general al Adiss. „În prezent infrastructura de apă în România este total inadecvată și insuficientă datorită cerințelor de mediu.”
Conform statisticilor oficiale, 29% din localitățile României nu au rețea de apă, iar 57% nu dispuns de sistem de canalizare. Adiss vizează livrarea de servicii de specialitate către persoane fizice, companii și sectorul HORECA în paralel cu o a 2-a linie de business în proiectare și consultanță prin sistem hub cu societăți relevante din domeniu. „Apreciem că piața apei în România să se dezvolte foarte mult”, mai spune Dancos.