Acționarii Bursei aprobă soluția externă pentru o contraparte centrală

Acționarii Bursei aprobă soluția externă pentru o contraparte centrală
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 apr 2016

Bursa de Valori București va merge într-un proiect regional de contraparte centrală, acționarii operatorului de piață aprobând astăzi respectiva variantă. Cel mai probabil, va fi vorba de o participare într-un proiect al BERD. Soluția a fost propusă de Consiliul de Administrație și prezentată ca fiind una mai ieftină. În bugetul și cheltuieli pentru anul în curs, votat tot astăzi, este prinsă investiția de 8,88 milioane lei ca aport de capital în noua contraparte centrală.

Bursa de Valori București face pași în proiectul care ar urma să permită realizarea în condiții de lichiditate acceptabilă a vânzărilor în lipsă și a tranzacțiilor pe derivate. După ani de blocaj la nivel instituțional, operatorul de piață merge pe soluția externă de participare într-un proiect regional, cel mai probabil având girul și finanțarea parțială a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Urmărește-ne și pe Google News

Acționarii au votat astăzi, de principiu, propunerea Consiliului de Administrație al BVB pentru o astfel de variantă. Suma pusă la bătaie de Bursă și cu care acționarii sunt de acord este de 2 milioane de euro. Aceasta este prinsă în bugetul de venituri și cheltuieli din 2016, cele 8,88 milioane lei ca aport social la poriectul de contraparte centrală fiind cea mai mare parte a investițiilor totale de 13,63 milioane lei avute în vedere pentru anul în curs.

Dacă este ieftin, atunci aprobăm

În Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de azi, investitorii cu dețineri la BVB s-au pronunțat în proporție de 97,94% în favoarea acestei variante. Au fost cuceriți de argumentul Consiliului de Administrație, rostit chiar de președintele Lucian Anghel: este soluția cea mai ieftină.

Crearea unei contrapărți locale ar fi solicitat până la 12 milioane euro pentru a pune pe picioare o entitate funcțională, pe când 2 milioane de euro este o sumă de 6 ori mai mică. Aceasta dă, pe mai departe, avantajul BVB de a avea deciziile strategice, în calitate de acționar, pe când dacă ar fi fost clienți această posibilitate ar fi lipsit.

În plus, expertiza BERD și a celorlalți parteneri, va fi de folos și va evita perspectiva ca BVB să se implice într-un „proces extrem de anevoios și de dificil de atins”, după cum l-a caracterizat Anghel. El a adus în discuție faptul că un proiect similar de contraparte centrală al Croației a fost respins de două ori până acum de autoritățile europene, ca fiind neconform standardelor de reglementare. „Evitarea riscului de autorizare”, a fost astfel unul dintre argumentele care a convin acționarii.

Ludwik Sobolewski (BVB): Investitorii instituționali străini vor emitenți cu rulaje zilnice de cel puțin un milion de euro CITEȘTE ȘI Ludwik Sobolewski (BVB): Investitorii instituționali străini vor emitenți cu rulaje zilnice de cel puțin un milion de euro

Până acum, toate proiectele de formare a unei contrapărți centrale s-au stins în faze incipiente, fie din lipsă de angajament cu aport de capital într-un proiect scump și fără beneficii financiare imediate (nu sunt garanții că piața derivatelor va fi foarte lichidă la BVB într-o primă fază), dar și din probleme de reglementare.

Dacă BNR nu a vrut, se pare că vrea BERD

Surse de la nivel înalt în cadrul Autoriotății de Supravegehere Financiară au declarat pentru Profit.ro că la nivel european au existat aprobări de principiu ca un astfel de proiect să existe însă, cu condiția să aibă implicarea Băncii Naționale a României. De la BNR a existat un refuz categoric în această privință. Acesta este contextul în care reprezentanții pieței de capital românești și-au îndreptat atenția către instituția care a avut cea mai mare disponibilitate pentru a susține un astfel de proiect, respectiv BERD, mai spun sursele din ASF.

Chiar la începutul lunii ianuarie a acestui an Ministerul de Finanțe a publicat astăzi pe portalul propriu un proiect de lege pentru stabilirea măsurilor de punere în aplicare a regulamentului european privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții. Actul normativ proiect de lege vizează armonoizarea ansamblului legal autohton cu prevederile Regulamentului UE 648/2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții.

Votul de astăzi din AGEA de la BVB și prinderea în bugetul de venituri și cheltuieli pe 2016 a investiției ca aport la capitalul social al unei contrapărți regionale spun că demersurile au ajuns la un anumit nivel de concretețe.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
contraparte centrala
bvb
bursa
asf
lucian anghel
berd
bnr