Numărătoare inversă până la finele anului pentru achiziții de imobile fără TVA majorat

Numărătoare inversă până la finele anului pentru achiziții de imobile fără TVA majorat
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 7 dec 2023

O promisiune de vânzare semnată sau un avans plătit până la finele anului, eventual și cu solicitarea unui credit ipotecar pentru diferență, sunt ultima șansă de a putea cumpăra o locuință evitând majorarea TVA de la 1 ianuarie 2024, chiar dacă tranzacția se va finaliza anul viitor, când noul nivel al taxei poate adăuga câteva mii de euro la prețul imobilelor.

Cumpărătorii persoane fizice, care achiziționează un imobil cu destinația locuință, având o suprafață utilă de până la 120 metri pătrați (fără anexe gospodărești) și un preț de până la 600.000 de lei (circa 120.700 de euro), vor avea de achitat o taxă pe valoare adăugată majorată la 9%, de la 5% nivelul actual.

Urmărește-ne și pe Google News

Schimbarea fiscală va avea implicații majore în prețuri, mai ales că majoritatea imobilelor de locuit care se tranzacționează în România se încadrează în aceste praguri de preț și suprafață.

Astfel, pentru un apartament finisat, gata de locuit, la prețul maxim menționat, cumpărătorul va plăti TVA de 54.000 de lei (peste 10.800 de euro), în loc de 30.000 de lei (în jur de 6.000 de euro) în prezent. Pentru locuințele nefinisate, în care noii proprietari nu se pot muta imediat, precum și pentru cele cu prețuri de peste 600.000 de lei, taxa pe valoarea adăugată se menține la nivelul standard de 19%.

O scumpire a locuinței cumpărate cu circa 5.000 de euro mai poate fi evitată doar prin inițierea demersurilor de cumpărare în zilele rămase până la 31 decembrie 2023.

Concret, o promisiune de vânzare semnată în aces interval sau un avans achitat din prețul apartamentului până la finele anului permit încadrarea la cota nemajorată de TVA valabilă în prezent, chiar dacă achiziția va fi finalizată în cursul anului viitor.

Direfența dintre avans și prețul total poate fi acoperită cu un credit ipotecar, iar interesul pentru contractarea de împrumuturi a avut motive de relansare în acest context în ultima perioadă, când dobânzile au fost și ele în stagnare, pe fondul temperării inflației, după avansul început în anii anteriori.

Cererea de servicii de evaluare pentru garanții bancare, aferente unor imobile cu destinație rezidențială, a crescut cu peste 30%, în primele 15 zile ale lunii noiembrie, față de perioada octombrie-septembrie 2023. 

Detalii despre condițiile care trebuie îndeplinite pentru achizițiile initiate până la finele lunii decembrie, precum și despre diferitele situații în care se poate afla un cumpărător, inclusiv în cazul în care are nevoie să aleagă cel mai potrivit împrumut ipotecar din oferta disponibilă în piața bancară, pot fi găsite pe pagina  https://www.profit.ro/credit-ipotecar

viewscnt
Afla mai multe despre
credit ipotecar
casa
banca