Noi tranzacții - Acționarii din Bistrița care controlează Prebet și-au majorat expunerea la Bonas

Noi tranzacții - Acționarii din Bistrița care controlează Prebet și-au majorat expunerea la Bonas
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 dec 2023

După o tranzacție de aproximativ 1 milion de euro de la sfârșitul lunii trecute prin care au dobândit 31% din acțiunile Bonas Import Export, cei de la Anodin, care sunt majoritari la Prebet Aiud, își suplimentează participația la producătorul de lactate.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Anodin Opportunity, din zona acționariatului majoritar din Bistrița al Prebet Aiud (PREB), și-a majorat participația la Bonas Import Export (BONA), în urma unor achiziții noi realizate pe piața AeRO. Aceasta a ajuns la 40,01% din drepturile de vot, după ce anterior controla 31,53% din titluri, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai mare parte a deținerii a fost dobândită de la co-fondatorul Vasile Naș și a venit în contextul a două tranzacții de tip deal cu 3,11 milioane acțiuni, reprezentând 26,40% din capitalul social al emitentului. Transferul a fost efectuat la prețul de 1,60 lei/acțiune, cu 7,38% peste prețul de închidere al sesiunii precedente și un maxim al anului 2023. Aceasta ridiă avaloarea tranzacțiilor la 4,98 milioane lei (aproximativ 1 million de euro).

Profit Financial.forum – Adrian Tănase, BVB: Listarea pe o bursă dezvoltată din Europa sau SUA are sens doar pentru companiile cu afaceri la nivel global. Pentru un emitent local, cel mai ridicat potențial este pe bursa românească CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum – Adrian Tănase, BVB: Listarea pe o bursă dezvoltată din Europa sau SUA are sens doar pentru companiile cu afaceri la nivel global. Pentru un emitent local, cel mai ridicat potențial este pe bursa românească

La prețul respectivei tranzacții, valoarea celor 4,72 milioane acțiuni Bonas controlate de Anodin se ridică la 7,55 milioane lei (1,53 milioane euro).

Bonas Import Export, companie de lactate cu producția axată în Transilvania, a realizat la 9 luni venituri totale de 22,20 milioane lei, cu 26,06% mai mari decât cele de 17,61 milioane lei din perioada similară a anului trecut.

Aproape 3 sferturi din aceste vânzări au fost realizate în rețeaua proprii, în timp ce în hipermarket-uri au fost livrări cu 2,22 milioane lei, în creștere cu 83% față de exercițiul precedent. Compania punctează că, momentan, este prezentă doar cu un număr restrâns de produse și doar la nivel local în Kaufland, Auchan și Selgros.

ULTIMA ORĂ Fondatorul Binance, cea mai mare platformă de criptomonede la nivel mondial, a demisionat ca CEO pledând vinovat pentru încălcarea cerințelor penale de anti-spălare a banilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fondatorul Binance, cea mai mare platformă de criptomonede la nivel mondial, a demisionat ca CEO pledând vinovat pentru încălcarea cerințelor penale de anti-spălare a banilor

Chetuielile totale de exploatare s-au majorat cu 21,00%, la 21,55 milioane lei, de la 17,81 milioane lei. Compania a obținut, astfel, un profit net cu puțin peste jumătate de milion de lei. Pe întreg anul trecut, firma a afișat o pierdere de aproximativ 660.000 de lei.

„Profitabilitatea va fi mereu prioritatea noastră”, spune Consiliul de Administrație în raportarea trimestrială. „Istoric, din cauza lunilor de vara, T3 pentru Bonas însemna o pierdere, dar în acest an am reușit sa fim profitabili și în acest trimestru. Am realizat acest lucru fără a neglija investițiile, atât de necesare pentru a aduce compania la nivelul concurenților și pentru a putea genera profituri viitoare.”

EXCLUSIV Un consorțiu format din Banca Transilvania, Alpha Bank și Raiffeisen Bank va intermedia vânzarea emisiunii de obligațiuni a Consiliului Județean Cluj CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un consorțiu format din Banca Transilvania, Alpha Bank și Raiffeisen Bank va intermedia vânzarea emisiunii de obligațiuni a Consiliului Județean Cluj

Trecerea pe profit a fost obiectivul noii conduceri, care l-a cooptat în Consiliul de Administrație pe Marius Alexe, investitor de portofoliu din Iași cu unele din cele mai mari expuneri pe societăți de pe piața AeRO și care are o deținere de 10,76% din titlurile producătorului de lactate.

„Din T4, intrăm iarăși într-o zonă de impredictibilitate generală”, vine, totuși, avertismentul din partea companiei. „În acest moment ne este greu să facem prognoze, dar indiferent de vremurile pe care le vom traversa, Bonas o să rămână aceeași companie solidă din punct de vedere financiar și care o să trateze lucrurile cu aceeași prudența cu care a făcut-o și până acum.”

Societatea a venit la cota pieței AeRO a BVB în valul de listări a anului 2021 când a fost o premieră în sensul că titlurile sale au deschis la un preț inferior celui din plasamentul privat. La prețul tranzacțiilor speciale de la finele lunii trecute socioetatea are o valoare de piață de 18,87 milioane lei (3,81 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
bonas import-export
bvb
bursa