Vladimir Tenev, cofondatorul și directorul general al platformei de brokeraj Robinhood, aflată recent în centrul unui scandal legat de limitarea cumpărărilor de acțiuni GameStop, a fost botezat, în glumă, “Vlad Țepeș al acțiunilor” de către Elon Musk, care i-a cerut explicații privind controversata decizie.
Robinhood și o serie de alți brokeri de acțiuni și-au atras criticile și indignarea utilizatorilor și politicienilor americani săptămâna trecută, după ce platforma a blocat ordinele noi de cumpărare pe acțiunile GameStop și ale altor companii vizate de poziții short, printre care BlackBerry și AMC Entertainment, citând volatilitatea ridicată. Robinhood a revenit ulterior asupra deciziei, anunțând că va permite unele cumpărări de acțiuni.
“Oamenii cer un răspuns și vor să știe adevărul: de ce nu au putut cumpăra acțiunile GameStop?”, l-a întrebat Musk pe Tenev, la finele unui interviu pentru utilizatorii aplicației de audio-chat Clubhouse.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Pierderi nete de peste 54 miliarde dolari pentru fondurile speculative de pe Wall Street de la începutul anuluiTenev, prezentat ascultătorilor drept “Vlad Țepeș al acțiunilor” (“Vlad the stock impaler” – en.) de către Musk, a explicat că decizia a fost luată pe fondul creșterii volumelor tranzacționate dincolo de pragurile normale.
“Practic, am avut un volum fără precedent, o încărcare fără precedent a sistemului. Multe dintre aceste așa-numite “meme acțiuni” au devenit virale pe social media, oamenii își făceau conturi pe Robinhood și exista o activitate mare de cumpărare netă pe ele”, a replicat șeful Robinhood, citat de MarketWatch.
Tenev a adăugat că Robinhood a urcat pe primul loc în App Store la mijlocul săptămânii trecute și se îndrepta spre o perfomanță similară în Google Play.
Potrivit acestuia, aglomerarea investitorilor individuali la tranzacționarea pe acțiunile GameStop și ale altor companii vizate de poziții short din partea fondurilor speculative și volatilitatea ridicată au determinat majorarea depozitului cerut companiei de casa de cliring pentru valori mobiliare NSCC (National Securities Clearing Corporation).
“Trebuie să depozităm bani la NSCC în baza mai multor factori, legați inclusiv de lucuri ca volatilitatea activității de tranzacționare în cazul anumitor valori mobiliare (...). Așa că ne-au dat un fișier cu depozitul și cererea a fost de circa 3 miliarde de dolari, mult mai mare decât în mod normal”, a explicat Tenev, care a adăugat că a primit cererea de la NSCC la “3:30 am” joi.
CITEȘTE ȘI "Gurul" Fondului Proprietatea sare în apărarea micilor investitori "insurgenți" de pe RedditÎn urma discuțiilor ulterioare cu NSCC, Robinhood a propus restricționarea tranzacțiilor pe cele mai volatile acțiuni pentru a reduce valoarea depozitului. Propunerea a fost acceptată de casa de cliring, NSCC cerând un depozit mai mic, de 700 milioane de dolari.
“Până la acel moment, Robinhood atrăsese în total aproximativ 2 miliarde de dolari în venture capital. Deci e un număr mare, 3 miliarde de dolari este o sumă mare, nu?”, a spus Tenev, care a subliniat că “nu a avut de ales” când a limitat tranzacțiile cu acțiunile GameStop.
O operațiune similară a avut loc luni, Robinhood anunțând că a obținut o nouă finanțare, de 2,4 miliarde de dolari, în cadrul unei runde conduse de Ribbit Capital, la care au participat și investitori existenți.
Fondurile vor fi folosite pentru dezvoltarea platformei “pentru a face față creșterii incredibile” în ceea ce privește numărul de utilizatori și cererea de produse, potrivit companiei de brokeraj.
Robinhood a redus, duminică, de la 50 la 8 lista acțiunilor cu restricții la cumpărare, printre cele 8 companii încă afectate de măsură regăsindu-se și GameStop, BlackBerry și AMC Entertainment.
Acțiunile retailerul american de jocuri video se depreciau cu circa 27% în a doua parte a sesiunii de tranzacționare luni, în timp ce titlurile BlackBerry și AMC se apreciau cu 3,5% și, respectiv 6,2%.