Moody's a retrogradat mai multe bănci americane și avertizează că ar putea viza și unele bănci importante

Moody's a retrogradat mai multe bănci americane și avertizează că ar putea viza și unele bănci importante
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 aug 2023

Agenția de rating Moody's a retrogradat luni mai multe bănci americane de talie mică și mijlocie, adăugând că ar putea retrograda și unele dintre cele mai mari bănci americane, avertizând că credibilitatea sectorului ar urma să fie pusă sub semnul întrebării de riscurile de finanțare și profitabilitatea redusă, transmite Reuters.

Moody's a redus cu o treaptă calificativele pentru 10 bănci americane și de asemenea a plasat sub revizuire pentru o posibilă retrogradare calificativele pentru șase mari bănci, inclusiv Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street și Truist Financial.

Urmărește-ne și pe Google News
Cuba începe să-și ia rămas bun de la numerar CITEȘTE ȘI Cuba începe să-și ia rămas bun de la numerar

"Rezultatele pe trimestrul al doilea anunțate de multe bănci arată presiuni crescute asupra profitabilității care le vor reduce capacitatea de generare internă de capital", a apreciat Moody's într-un comunicat de presă. "Asta vine pe fondul unei preconizate recesiuni ușoare a SUA la începutul lui 2024 iar calitatea activelor urmează să se deterioreze, cu riscuri speciale pentru portofoliile imobiliare comerciale ale unor bănci", a adăugat agenția de evaluare.

Moody's a subliniat că expunerile ridicate pe portofoliile imobiliare comerciale sunt un risc important având în vedere creșterea dobânzilor, scăderea cererii de birouri ca urmare a muncii de acasă și reducerea creditului disponibil pentru segmentul de imobiliare comerciale, scrie Agerpres.

Tot luni, Moody's a revizuit la "negativă" perspectiva pentru 11 bănci americane importante, inclusiv Capital One, Citizens Financial
și Fifth Third Bancorp.

Colapsul Silicon Valley Bank și Signature Bank la începutul acestui an a declanșat o criză de încredere în sectorul bancar american, astfel că au avut loc retrageri masive de depozite din mai multe bănci regionale în pofida faptului că autoritățile au lansat măsuri de urgență pentru consolidarea încrederii în sistemul bancar.

Decizia Moody's vine în contextul înăspririi condițiilor monetare după cel mai rapid ritm de majorare a dobânzilor anunțat de Rezerva Federală americană în ultimele decenii. Dobânzile majorate au redus cererea de credite și activitatea de creditare și de asemenea a majorat șansele unei recesiuni, punând presiune asupra unor sectoare, cum este cel imobiliar, să se ajusteze la realitățile de după pandemie.

viewscnt
Afla mai multe despre
moody's
banci