Cursul de schimb al monedei euro era în scădere ușoară, după al doilea tur al alegerilor legislative din Franța, la finalul căreia extrema dreaptă a obținut un scor sub așteptări iar stânga s-a plasat pe primul loc, însă nicio forță politică nu deține majoritatea, informează AFP.
În jurul orei 06:50 GMT, moneda unică europeană era în scădere cu 0,15% în raport cu dolarul, fiind cotată la 1,0924 dolari pentru un euro. De asemenea, moneda euro s-a depreciat cu 0,06% în raport cu lira sterlină, ajungând la un curs de 84,54 pence pentru un euro, scrie Agerpres.
Moneda unică europeană a înregistrat inițial o scădere mai accentuată, la deschiderea piețelor de schimb din Asia, au subliniat analiștii de la Commerzbank. Însă, cu prilejul tranzacțiilor care au avut loc luni dimineața a devenit clar că piața, pe ansamblu, estimează că rezultatele alegerilor nu au o importanță pentru euro, estimează analiștii care adaugă că, spre deosebire de criza datoriilor suverane din urmă cu un deceniu, acum zona euro dispune de un mecanism de criză.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Prima de risc pentru euro pare deja să se atenueze", chiar dacă stânga își va impune strategia, iar cursul de schimb al euro în raport cu dolarul va "scădea probabil sub pragul de 1,05 dolari pentru un euro, ținând cont de implicațiile bugetare considerabile", au estimat la rândul lor analiștii băncii UBS.
Rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franța, care a avut loc duminică, i-a surprins pe analiști. Coaliția franceză de stânga Noul Front Popular a câștigat cele mai multe locuri (în jur de 190) în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor, dar fără a obține majoritatea absolută în Parlament. Pe locul al doilea se situează alianța Ensemble (Împreună) a președintelui Emmanuel Macron, care a câștigat aproximativ 160 de locuri, în timp ce extrema dreaptă s-a clasat pe locul al treilea cu aproximativ 140 de locuri.
"Franța a trecut de la un sprijin pentru extrema dreaptă la un sprijin pentru extrema stânga în doar o săptămână. Francezii caută soluții între cele două extreme și nu este un rezultat ideal în ochii piețelor", a apreciat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.
"Însă, pentru mediile financiare o Adunare Națională divizată în trei blocuri este scenariul negativ cel mai puțin grav", consideră John Plassard, specialist pe investiții la Mirabaud. Potrivit acestuia, într-o primă fază, piețele financiare ar urma să fie liniștite, fiind posibil ca volatilitatea să crească, în cea de-a doua fază, din cauza riscurilor de blocaj politic.