Membru al Consiliului guvernatorilor BCE: Aprecierea monedei euro este îngrijorătoare

Membru al Consiliului guvernatorilor BCE: Aprecierea monedei euro este îngrijorătoare
scris 28 sep 2020

Recenta apreciere a monedei euro este îngrijorătoare și va justifica o reacție din partea Băncii Centrale Europene, dacă va duce inflația departe de obiectivul țintă al BCE, a afirmat Ignazio Visco, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters.

Acesta a dezmințit că oficialii BCE sunt divizați în problema aprecierii euro și a precizat că opiniile sale sunt similare cu cele ale Consiliului guvernatorilor BCE, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Zeci de mii de români își primesc în alte state pensia dobândită în țară CITEȘTE ȘI Zeci de mii de români își primesc în alte state pensia dobândită în țară
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Recenta apreciere a monedei euro este îngrijorătoare, deoarece generează presiuni descendente suplimentare asupra prețurilor, într-o perioadă în care inflația este deja scăzută", a afirmat Visco, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Italiei.

"Implicațiile asupra politicii monetare sunt evidente: dacă presiunile descendente periclitează obiectivul nostru privind stabilitatea prețurilor va trebui să intervenim. Dacă, totuși, vor apărea efecte opuse, măsurile pe care le-am luat deja ar putea fi suficiente", a explicat oficialul Băncii Centrale Europene.

La 1 septembrie, euro s-a apreciat la 1,2011 dolari, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lui 2018. Aprecierea euro erodează competitivitatea exporturilor și reduce inflația, deoarece importurile devin mai ieftine.

Vineri, s-a depreciat până la 1,1630 dolari, din cauza temerilor privind efectele creșterii numărului de cazuri de coronavirus în Europa.

BCE estimează că rata medie a inflației în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 0,3%, înainte de a urca la 1% în 2021 și la 1,3% în 2022. Rata anuală a inflației în zona euro a coborât în teritoriu negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecință a diminuării cererii din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit unei estimări preliminare publicate recent de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a coborât până la minus 0,2% în august, de la un nivel de 0,4% luna precedentă.

Datele sunt extrem de îngrijorătoare deoarece obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creștere a prețurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
euro