Recenta apreciere a monedei euro este îngrijorătoare și va justifica o reacție din partea Băncii Centrale Europene, dacă va duce inflația departe de obiectivul țintă al BCE, a afirmat Ignazio Visco, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters.
Acesta a dezmințit că oficialii BCE sunt divizați în problema aprecierii euro și a precizat că opiniile sale sunt similare cu cele ale Consiliului guvernatorilor BCE, scrie Agerpres.
"Recenta apreciere a monedei euro este îngrijorătoare, deoarece generează presiuni descendente suplimentare asupra prețurilor, într-o perioadă în care inflația este deja scăzută", a afirmat Visco, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Italiei.
"Implicațiile asupra politicii monetare sunt evidente: dacă presiunile descendente periclitează obiectivul nostru privind stabilitatea prețurilor va trebui să intervenim. Dacă, totuși, vor apărea efecte opuse, măsurile pe care le-am luat deja ar putea fi suficiente", a explicat oficialul Băncii Centrale Europene.
La 1 septembrie, euro s-a apreciat la 1,2011 dolari, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lui 2018. Aprecierea euro erodează competitivitatea exporturilor și reduce inflația, deoarece importurile devin mai ieftine.
Vineri, s-a depreciat până la 1,1630 dolari, din cauza temerilor privind efectele creșterii numărului de cazuri de coronavirus în Europa.
BCE estimează că rata medie a inflației în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 0,3%, înainte de a urca la 1% în 2021 și la 1,3% în 2022. Rata anuală a inflației în zona euro a coborât în teritoriu negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecință a diminuării cererii din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit unei estimări preliminare publicate recent de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a coborât până la minus 0,2% în august, de la un nivel de 0,4% luna precedentă.
Datele sunt extrem de îngrijorătoare deoarece obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creștere a prețurilor mai mică, dar apropiată de 2%.