Lovitură pentru politicile ESG. JPMorgan și SSGA părăsesc grupul pentru schimbări climatice, după ce și BlackRock s-a retras: “S-a mers prea departe”. Niciun fond din Top 5 mondial nu mai susține deplin Climate Action 100+.

Lovitură pentru politicile ESG. JPMorgan și SSGA părăsesc grupul pentru schimbări climatice, după ce și BlackRock s-a retras: “S-a mers prea departe”. Niciun fond din Top 5 mondial nu mai susține deplin Climate Action 100+.
scris 16 feb 2024

Regres major pentru ambițiile Climate Action 100+, după ce politicile ESG au depășit pragul de la care intră în conflict cu interesul pe termen lung al companiilor. Doi dintre cei mai mari manageri de active din lume renunță să mai participe în grupul de investitori înființat pentru a pune presiuni pe companiile în care dețin acțiuni să investească ținând cont de efectele asupra încălzirii globale, iar un al treilea își reduce participarea.

JPMorgan Asset Management (JPMAM) și State Street Global Advisors (SSCA) au confirmat ambele că părăsesc Climate Action 100+, relatează Financial Times. BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume, se retrage din calitatea de membru corporativ și își transferă participarea la o subsidiară internațională mai mică.

Urmărește-ne și pe Google News

Jim Jordan, președintele republican al comitetului judiciar al Camerei Reprezentanților din SUA, a declarat, pe pagina sa din platforma X, că deciziile JPMorgan și State Street au fost „mari victorii pentru libertate și economia americană și sperăm că mai multe instituții financiare să urmeze exemplul în abandonarea acțiunilor coluzive, de cartel, ESG”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Plecarea marilor jucători slăbește planul grupului climatic de a folosi influența acționarilor pentru a intensifica presiunea asupra companiilor poluante să se decarbonizeze. Acum, niciunul dintre cei mai mari cinci administratori de active din lume nu mai susține pe deplin o astfel de politică.

Mișcările indică și divizarea tot mai mare apărută între cei mai mari manageri de active din SUA, supuși unei presiuni din partea republicanilor în privința problemelor climatice, și cei din Europa sau din alte regiuni. Concurenții mai mici și firmele europene au încă rămas, în mare parte, asociați în diverse coaliții climatice, arată Financial Times.

Ucraina a refuzat să elimine Raiffeisen Bank International dintr-o listă neagră de ”sponsori ai războiului” CITEȘTE ȘI Ucraina a refuzat să elimine Raiffeisen Bank International dintr-o listă neagră de ”sponsori ai războiului”

Lansat în decembrie 2017, Climate Action 100+ pune presiuni pe companiile aeriene, companiile petroliere și alte companii poluante, la care manageri de active sunt acționari, să își reducă amprenta de carbon. BlackRock, JPMAM și State Street Global Advisors s-au alăturat cu toții, în 2020. Cu toate acestea, grupul a anunțat anul trecut că va presa companiile să facă mai mult decât să crească transparența impactului climatic, obligându-le să reducă în mod activ emisiile de gaze cu efect de seră.

Despre aceste cerințe de implicare corporativă de „faza 2”, SSGA a spus că au mers prea departe. „SSGA a concluzionat că cerințele îmbunătățite pentru faza 2 în Climate Action 100+ nu sunt în concordanță cu abordarea noastră independentă privind votul prin procură și implicarea companiilor din portofoliu”, a arătat SSGA, într-un comunicat.

La rândul său, BlackRock, a declarat într-o notă că renunță la calitatea de membru corporativ în grupul climatic, deoarece consideră că strategia de faza 2, care intră în vigoare în iunie, intră în conflict cu legile americane care impun administratorilor de bani să acționeze exclusiv în interesul economic pe termen lung al clienților.

BlackRock, care gestionează peste 10 trilioane de dolari, introduce o nouă opțiune de administrare care le permite clienților, în special celor din Europa, să își stabilească decarbonizarea ca parte a obiectivelor lor de investiții doar dacă vor. Pentru clienții care nu optează pentru așa ceva, BlackRock va continua să acorde prioritate rezultatelor financiare, arată în nota citată de Financial Times.

JPMorgan susține că și-a dezvoltat singur capacități de administrare, investind mult în echipa de implicare corporativă, motiv pentru care „nu va mai participa la angajamentele Climate Action 100+”. În cel mai recent raport de implicare în schimbările climatice, JPMorgan precizează că „nu lucrează în comun cu alți investitori în chestiuni de investiții și își ia propriile decizii independente în privința companiilor în care a investit”.

Cu active gestionate în valoare de 4,1 trilioane de dolari și, respectiv, 3,1 trilioane de dolari, SSGA și JPMAM sunt și ei, alături de Black Rock, în topul celor mai mari manageri de active din lume.

ULTIMA ORĂ România a împrumutat 4 miliarde de euro de pe piețele externe, inclusiv 2 miliarde de euro prin obligațiuni verzi, o premieră, cu care poate finanța metroul în București și Cluj CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a împrumutat 4 miliarde de euro de pe piețele externe, inclusiv 2 miliarde de euro prin obligațiuni verzi, o premieră, cu care poate finanța metroul în București și Cluj

Din aceeași piață, giganții Vanguard și Fidelity Investments nu au devenit niciodată membri în grupul climatic. Rămân, însă, încă membri în Climate Action 100+ Goldman Sachs, Invesco și Pimco.

Grupul Climate Action 100+ a refuzat să comenteze retragerile recente ale marilor jucători americani, dar a amintit că peste 60 de membri s-au alăturat de când schimbările din faza 2 au fost anunțate, în iunie 2023, numărul total de membri urcând la peste 700.

Marii asset manageri care au făcut presiuni asupra companiilor la care dețin participații să facă doar “investiții durabile” au intrat în vizorul oficialilor republicani din SUA, fiind chiar sancționați. În 2022, statul Virginia de Vest a interzis unui număr de cinci firme financiare, inclusiv JPMorgan, BlackRock și Goldman, să mai încheie noi contracte cu statul, deoarece acționează concertat în „boicotarea” industriei combustibililor fosili.

Comisia judiciară a Camerei Reprezentanților din SUA a citat BlackRock, SSGA și Vanguard, precum și un oficial din Climate Action 100+, ca fiind părți vizate de o investigație privind investițiile durabile. Vanguard a părăsit inițiativa Net Zero Asset Managers în decembrie 2022, cu câteva zile înainte ca reprezentantul său să fie chemat să depună mărturie într-o audiere legislativă din Texas despre investițiile sustenabile, alături de BlackRock și SSGA.
Vanguard a fost în cele din urmă scutit de audiere.

Texas, principalul stat producator de petrol din SUA, a declarat Climate Action 100+ ca fiind o organizație “anti-petrol” și a interzis orice afaceri cu guvernul pentru companiile financiare membre, inclusiv BlackRock.

Și Oklahoma, un alt producător de petrol, a interzis afacerile cu statul pentru JPMorgan, BlackRock și alții, în 2023. În plus, 21 de procurori generali de stat republicani investighează administratorii de active pentru că acționează concertat în problemele climatice. „O posibilă coordonare ilegală apare în documentele Climate Action 100+”, au spus aceștia anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
jpmorgan
state street
retragere cimte action
esg