Lira sterlină va scădea la cel mai redus nivel din ultimii 34 de ani dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără un acord, perspectivă care pare mult mai probabilă acum, decât în urmă cu șase luni, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg în rândul analiștilor.
În prezent, există o probabilitate de 30% ca Marea Britanie să se retragă din UE în octombrie fără un acord, conform unui sondaj realizat în rândul a 13 bănci. Probabilitatera actuală este de trei ori mai ridicată comparativ cu un sondaj efectuat în februarie. Un astfel de deznodământ ar provoca deprecierea lirei sterline cu peste 9%, la 1,10 dolari pe unitate, cel mai scăzut nivel din ultimii 34 de ani, potrivit mediei estimărilor analiștilor.
Cel mai recent sondaj mai arată că, la mai puțin de trei luni până la Brexit, posibilitățile rămân deschise. Analiștii consideră că există probabilități egale pentru ieșirea din UE fără acord, o nouă amânare a datei și organizarea de alegeri generale înainte de 31 octombrie. Încheierea unui acord până la termenul limită este considerată ca fiind cel mai improbabil rezultate, cu o șansă de 15%, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Se pare că piața anticipează un risc în continuă creștere pentru un Brexit fără acord”, a afirmat Luke Hickmore, manager de fonduri la Aberdeen Standard Investments, adăugând că există riscul anticipării tot mai mari a unei crize valutare. Hickmore a spus că lucra în timpul așa-zisei Black Wednesday din 1992 și că nu vrea să mai vadă o astfel de situație.
Lira sterlină a scăzut cu aproape 10% în săptămâna acelei Black Wednesday din septembrie 1992, când Marea Britanie a fost nevoită să se retragă din Mecanismul European al Ratelor de Schimb.
Lira a scăzut cu aproape 7% de când Marea Britanie a amânat primul termen al Brexitului, de la sfârșitul lunii martie, atingând vineri 1,2140 dolari pe unitate, investitorii anticipând o probabilitate mai mare pentru un Brexit dezordonat după alegerea ca premier a lui Boris Johnson.
Deprecierea lirei sterline la 1,10 dolari pe unitate, într-un scenariu fără acord, ar marca o revenire la un nivel atins ultima oară în timpul aprecierii dolarului, în 1985.
Dacă lira va coborî atât de mult, atenția se va îndrepta către modul în care Banca Angliei va susține moneda, dar banca centrală a apreciat joi că este ”extrem de improbabil” să intervină. Guvernatorul Mark Carney a spus că o shimbare a valorii lirei ”face parte din funcția de absorbție a șocului”.
Johnson a dat un ultimatum UE, în această săptămână, spunând că nu se va întâlni cu liderii europeni pentru a discuta dacă aceștia nu își vor schimba poziția. Deși nu există un sprijin majoritar în Parlament pentru un Brexit fără acord, iar parlamentarii au spus că vor încerca să îl blocheze pe Johnson în urmărirea unui astfel de rezultat, analiștii consideră că există riscul ca acest lucru să se întâmple din greșeală.
CITEȘTE ȘI Cluj-Napoca, inclus pe o listă cu 20 cele mai frumoase orașe lipsite de turiștiO altă situație care îi îngrijorează pe analiști este posibilitatea ca Johnson să organizeze alegeri generale. Lira ar putea scădea la 1,19 dolari pe unitate în acest scenariu, sondajele recente sugerând că rezultatul unui vot ar putea să nu genereze o majoritate pentru conservatori, potrivit analistului John Curtice.
În schimb, dacă va putea fi evitat un Brexit dur, o amânare a acestuia sau realizarea unui acord sunt cele mai bune rezultate pentru liră. În cazul amânării Brexit, lira s-ar aprecia la 1,26 dolari pe unitate, iar în cazul unui acord la 1,33 dolari pe unitate.