Principalele valute din Europa Centrală și de Est (CEE) ar urma să se aprecieze ușor față de euro în următorul an, conform unui sondaj realizat de Reuters, deoarece băncile centrale din regiune indică menținerea unor rate stabile ale dobânzilor, spre deosebire de politicile anunțate de Rezerva Federală a SUA (Fed) și de oficialii Băncii Centrale Europene (BCE).
Anul viitor, leul românesc ar urma să se deprecieze ușor, la 4,81 pentru un euro, de la 4,725, conform sondajului realizat în perioada 1-3 iulie în rândul a 34 de analiști, scrie Agerpres.
Leul românesc a înregistrat, în acest an, cea mai slabă performanță din regiune, din cauza politicilor fiscale lipsite de predictibilitate și a sporirii dezechilibrelor economice, apreciază analiștii intervievați de Reuters.
"Când te confrunți cu adâncirea deficitului public și a celui de cont curent, în pofida îmbunătățirii evoluției activelor riscante pe plan global, încă ne așteptăm ca moneda României să aibă o evoluție mai puțin performantă. În principiu, leul este mai slab decât alte valute din CEE", a apreciat Ciprian Dascălu, economist șef pentru România la ING.
Deficitul bugetar consolidat al României s-a adâncit la 1,4% din PIB în primele cinci luni din acesta an, de la 1,1% la finalul lui aprilie, în timp ce deficitul de cont curent s-a adâncit cu 38,5%, la 2,31 miliarde de euro, în perioada ianuarie-aprilie 2019.