ANALIZĂ PROFIT TV Liniște pe principalele piețe financiare cu ocazia Sărbătorii Naționale a Statelor Unite ale Americii

ANALIZĂ PROFIT TV Liniște pe principalele piețe financiare cu ocazia Sărbătorii Naționale a Statelor Unite ale Americii
scris 5 iul 2019

Ieri a fost o zi liniștită pe principalele piețe financiare având în vedere că bursele americane au fost închise cu ocazia sărbătoririi Independence Day, ziua națională a Statelor Unite ale Americii, iar astăzi vor veni datele importante din piața muncii americană, care determină de multe ori volatilitate ridicată. Mă refer la câștigurile salariale, noile locuri de muncă create de economie și rata șomajului.

Pentru bursele din Asia a fost o zi de corecții, însă pierderile principalilor indici au fost minore, de sub jumătate de procent. Ba chiar bursa de la Tokyo a închis pe verde, cu o creștere pentru Nikkei225 de +0,30%. Aceeași lipsă de volatilitate s-a făcut remarcată și pe piețele europene, unde iarăși indicele FTSE MIB de la Milano a avut printre cele mai mari creșteri (+0,98%).

Isărescu: Noul indice IRCC, risc pentru inflație. Acum discutăm modificări cu hârtiile pe masă, relația BNR cu Guvernul și cu MFP la nivel înalt e mult îmbunătățită față de începutul anului CITEȘTE ȘI Isărescu: Noul indice IRCC, risc pentru inflație. Acum discutăm modificări cu hârtiile pe masă, relația BNR cu Guvernul și cu MFP la nivel înalt e mult îmbunătățită față de începutul anului
Urmărește-ne și pe Google News

O nouă zi verde la BVB, unde toți indicii au terminat ședința de tranzacționare pe plus, stabilind noi maxime ale anului. Volumele de ieri au fost de 17 milioane euro, peste media de luna trecută, păstrându-se tendința crescătoare din ultimele zile. Însă două treimi din aceste rulaje s-au efectuat cu acțiunile Fondului Proprietatea (FP +0,94%), cifră nemaiîntâlnită în ultimul an și jumătate. Transferuri mari s-au făcut și cu acțiunile bancare Banca Transilvania (TLV +1,44%) și BRD Groupe Societe Generale (BRD +1,85%). Topul lichidității a fost completat de Oil Terminal (OIL +14,71%), cel mai mare terminal portuar din România, acțiune aflată la a 4-a sesiune consecutivă de creștere în limita maximă admisă, după ce s-a aflat de interesul investitorului american care dorește achiziționarea pachetului majoritar, urmată ulterior de o majorare de capital social. Au fost trei titluri dintre componentele indicelui BET (+0,81%) care au scăzut ieri, mă refer la Medlife (M -3,06%), Transgaz (TGN -0,41%) și Nuclearelectrica (SNN -0,36%). Cel mai mult însă a crescut indicele financiar BET-FI (+1,49%), tras în sus de creșterea acțiunilor SIF Banat Crișana (SIF1 +7,66%).

Pe piața valutară a fost o evoluție lipsită complet de volatilitate, astfel încât nu este nimic de remarcat. Deși a încercat o revenire la 4,7250, EUR/RON a coborât la finalul zilei la 4,7140, cursul stabilit de BNR fiind 4,7240. Ieri Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a anunțat, pentru a opta oară consecutiv, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50%/an. Guvernatorul Mugur Isărescu, proaspăt reconfirmat la șefia băncii pentru un mandat de 5 ani, a afirmat că BNR vede o presiune pe aprecierea leului în aceste zile, ca urmare a intrărilor de capital din afară. Totodată, guvernatorul a spus că este mai preocupat de creșterea deficitului de cont curent decât de inflație, pe care nu vrea să o aducă în țintă cu orice costuri.

Au fost scăderi de circa un procent pentru cotațiile petrolului, pe fondul îngrjorărilor investitorilor privind economia globală și o scădere sub așteptări, de 1,1 milioane barili, a stocurilor din Statele Unite, conform cifrelor  Administrației pentru Informații în domeniul Energiei (EIA). Un impact negativ au avut și semnele de revenire a exporturilor din Venezuela și creșterea producției din Argentina. Totodată activitatea rafinăriilor a scăzut săptămâna trecută, atât față de săptămâna anterioară, cât și față de perioada echivalentă a anului precedent, în pofida faptului că această perioadă este una de vârf pentru cererea de benzină. Reamintesc că OPEC a convenit luni prelungirea cu încă nouă luni a reducerii producției de petrol, membrii organizației depășind diferențele de opinie pentru a susține cotațiile pe fondul încetinirii creșterii economiei mondiale și a creșterii livrărilor din SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
sua