Italia a decis să perceapă o taxă de 40% pe „supraprofiturile de miliarde” de euro ale băncilor pentru a compensa costul pe care îl suportă gospodăriile și întreprinderile din cauza creșterii dobânzilor, a anunțat vicepremierul Matteo Salvini, citat de Le Figaro.
„Majorarea ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană a dus la o creștere a costului banilor pentru gospodării și întreprinderi”, a declarat el, la Roma, la finalul unei ședințe de guvern, scrie G4Media.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Matteo Salvini a deplâns faptul că această majorare, care a sporit semnificativ profiturile băncilor, a afectat clienții acestora, care suportă din plin creșterea ratelor la care se împrumută. „Nu vorbim de câteva milioane, ci de câteva miliarde. Este o măsură de echitate”, a declarat șeful Ligii, partidul de extremă dreapta care face parte din coaliția guvernamentală condusă de Giorgia Meloni.
Taxa pe supraprofiturile băncilor, care va trebui plătită până în iunie 2024, se va aplica pentru exercițiile financiare 2022 și 2023. Taxa de 40% va fi aplicată dacă veniturile nete din dobânzi înregistrate în 2022 depășesc cu cel puțin 3% valoarea din exercițiul financiar 2021. Această taxă va fi aplicată pentru suma care depășește valoarea pentru exercițiul financiar precedent. Pentru profiturile din 2023, pragul la care se va percepe impozitul crește la 6%. În niciun caz, valoarea impozitului extraordinar nu poate depăși o proporție egală cu 25% din valoarea activelor nete ale băncii.
Premierul Giorgia Meloni speră să obțină astfel fonduri pentru proiectul de buget pentru 2024, care va fi probabil lipsit de resurse din cauza scăderii surprinzătoare de 0,3% a produsului intern brut înregistrată în al doilea trimestru. Veniturile provenite din această taxă vor fi vărsate într-un fond destinat să finanțeze măsuri menite să reducă povara fiscală asupra gospodăriilor și întreprinderilor.
Băncile italiene, la fel ca și concurenții lor europeni, și-au văzut veniturile nete din dobânzi explodând în urma creșterii ratelor dobânzilor, fără a crește însă și dobânzile plătite în conturile curente ale clienților. Prima bancă italiană, Intesa Sanpaolo, și-a văzut profitul net crescând cu 80%, până la 4,2 miliarde de euro în prima jumătate a anului, datorită veniturilor generate de creșterea ratelor dobânzilor. Rivalul său, UniCredit, a înregistrat un profit net semestrial de 4,4 miliarde de euro. De asemenea, guvernul spaniol de stânga a introdus o taxă excepțională pentru bănci programată pentru 2023 și 2024, ceea ce a atras critici din partea BCE.