Instanța supremă a dispus, joi, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Olteanu cu controlul judiciar și l-a obligat, printre altele, să nu părăsească țara și să nu comunice cu martorii din dosarul său, printre care Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Mihaiu. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție care l-au trimis în judecată pe Bogdan Olteanu, pentru trafic de influență, au cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție să îi înlocuiască măsura arestului la domiciliu cu controlul judiciar, scrie News.ro.
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea procurorilor și a stabilit mai multe obligații pe care Bogdan Olteanu trebuie să le respecte în perioada în care este sub control judiciar.
Olteanu este obligat să nu părăsească țara fără încuviințarea unui judecător, să meargă la instanță ori de câte ori este chemat, să se prezinte la Poliția orașului Snagov în zilele care vor fi stabilite prin programul de supraveghere și să anunțe dacă își schimbă locuința.
Judecătorul i-a interzis lui Olteanu să se apropie sau că comunice cu persoanele audiate în calitate de martor în dosarul său, respectiv: Ionuț Adrian Eftime, Ion Ifteni, Octavian Țurcan, Liviu Mihaiu, Sorin Enache, Gheorghe Teodorescu, Vladimir Sergiu Pasti, Dan Ion Gherguț, Cecilia Zavaleche, Paul Cononov, Octavian Marius Popa, Attila Korodi, Dan Ștefan Motreanu, Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Ovidiu Vîntu, Ionuț Vasile Buzelean, Aurelian Bălăuță și Tudor Octavian Pop.
„În temeiul articolului 215 alineatul 3 Cod procedură penală, atrage atenția inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se mai arată în decizia instanței.
Decizia poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
CITEȘTE ȘI VIDEO Atacuri dure în ultima dezbatere televizată dintre Clinton și Trump. Candidatul republican spune că alegerile sunt măsluite și nu promite că va recunoaște victoria contracandidateiBogdan Olteanu a fost eliberat la începutul lunii septembrie din arest preventiv și plasat în arest la domiciliu.
Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în 18 octombrie, în stare de arest la domiciliu, pe Bogdan Olteanu, fost președinte al Camerei Deputaților și fost viceguvernator al BNR, pentru trafic de influență, în dosarul în care este acuzat că a primit, în 2008, un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru a înlesni numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, ca urmare a diligențelor depuse de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit, în 18 septembrie 2008, în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
"Astfel, la data de 31 iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu și omul de afaceri într-o localitate situată în Delta Dunării, prilej cu care inculpatul i-a cerut omului de afaceri suma de un milion de euro în schimbul influenței pe care urma să o exercite asupra primului ministru în vederea numirii unei persoane agreate de omul de afaceri pe postul de guvernator al Deltei Dunării; în același sens, inculpatul a acceptat și promisiunea omului de afaceri de a-i oferi sprijin electoral constând în prestarea servicii electorale în campanie", susțin anchetatorii.
Procurorii mai arată că Bogdan Olteanu ar fi primit banii, prin intermediar, într-o zi din intervalul 31 octombrie - 7 noiembrie 2008, la sediul unui partid politic.
"În perioada august - noiembrie 2008, s-au prestat efectiv și serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului și la alocarea mandatelor de parlamentar)", spun procurorii.
Transferul banilor ceruți de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru și într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrași în numerar în trei tranșe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.
Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcția de guvernator al rezervației naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.