Ambasadoarea Statelor Unite în Elveția, Suzan LeVine, cere băncilor din această țară să accepte clienți americani, după ce înăsprirea reglementărilor și investigațiile de evaziune fiscală din SUA au făcut ca multe dintre instituțiile financiare să îi respingă, relatează Bloomberg.
UBS, Credit Suisse și Corner Banca, din sudul Elveției, au introdus proceduri pentru clienții americani. Cu toate acestea, mulți dintre cei 20.000 de expați americani care locuiesc în Elveția au probleme atunci când vor să deschidă sau să păstreze un cont, a afirmat miercuri ambasadoarea Suzan LeVine într-o declarație la Berna.
”I-am invitat pe directorii băncilor să se întâlnească cu mine, pentru ca împreună să identificăm soluții în beneficiul băncilor elvețiene și care să permită americanilor să facă afaceri”, a spus LeVine, care le-a trimis acestora o scrisoare în acest sens.
Potrivit scrisorii care datează din luna septembrie, unii americani care au locuit și au deținut conturi în Elveția timp de zeci de ani au spus că au fost informați că li se vor închide conturile, în timp ce conturile unor membri ai familiilor elvețiene au fost închise dn cauza relației cu un american, scrie News.ro.
”Americanii care locuiesc în Elveția au o contribuție importantă la economia elvețiană și fac parte din relațiile comerciale și de investiții solide dintre țările noastre”, afirmă LeVine în scrisoare.
Statele Unite este singura țară membră a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică care își taxează cetățenii indiferent unde locuiesc.
Mii de americani care locuiesc în străinătate au renunțat la pașapoartele lor în favoarea altor cetățenii, pentru a protesta față de politica SUA de impozitare în funcție de cetățenie.
Reglementările referitoare la declararea activelor, din legea Fatca (Foreign Account Tax Compliance Act) obligă băncile să dezvăluie informațiile referitoare la conturile americanilor sau să rețină taxe.
Departamentul de Justiție al SUA a penalizat băncile elvețiene cu peste 5,5 miliarde de dolari din cauza evaziunii fiscale a americanilor bogați, făcute prin intermediul conturilor din străinătate.
UBS a plătit 780 de milioane de dolari și a predat date referitoare la clienți, într-un acord din 2009, care a precedat acorduri convenite de zeci de alte bănci elvețiene.
În 2014, Credit Suisse și-a recunoscut vinovăția în SUA și a plătit 2,6 miliarde de dolari, în timp ce Corner Bank a plătit 5,1 milioane de dolari într-un acord din 2015, pentru a nu fi judecată.
Firme de administrare a activelor, cum sunt divizia HSBC din Elveția și Pictet & Cie. Group urmează să încheie la rândul lor acorduri similare.
Asociația Bancherilor Elvețieni a precizat că are cunoștință despre existența scrisorii dar că nu a primit o copie.