Guvernul vrea să vândă, pe 25 februarie, obligațiuni denominate în monedă europeană în valoare de 200 de milioane de euro, a anunțat Ministerul de Finanțe, potrivit Reuters.
Obligațiunile vor ajunge la maturitate în iunie 2025.
Vânzarea de obligațiuni denominate în valută, pe piața internă, vine în contextul în care Banca Națională a României a redus rezerva minimă obligatorie aplicabilă pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 6%, de la 8%, începând cu perioada de aplicare 24 februarie -23 martie 2020. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei a fost menținută menținută la 8%.
Și în trecut, reducerea rezervelor minime obligatorii a fost însoțită de împrumuturi în euro pe piața internă din partea statului.
CITEȘTE ȘI Autoritățile europene avertizează: Preluarea Fitbit de către Google prezintă riscuri pentru datele utilizatorilor. Fitbit are în București cel mai mare birou de cercetare-dezvoltare din afara SUADe la începutul anului, Guvernul a împrumutat 12,25 miliarde de lei pe piața internă și 3 miliarde de euro pe piața externă.
În total (piață internă și externă), necesarul de finanțare pentru acest an a fost stabilit la 86,9 miliarde lei, atât pentru a acoperi deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (circa 40,6 miliarde lei), cât și pentru a plăti și datoria ajunsă la scadentă (46,3 miliarde lei).
România are în plan, pentru acest, să împrumute de pe piața externă 6 miliarde de euro. Jumătate din necesarul estimat a fost deja atras în luna ianuarie, când Guvernul a împrumutat o sumă record: echivalentul a peste 20 de miliarde de lei, din care cea mai mare parte în valută (3 miliarde de euro).