Fondatorul Binance a scăpat cu o pedeapsă mică

Fondatorul Binance a scăpat cu o pedeapsă mică
scris 1 mai 2024

Fostul patron al platformei de criptomonede Binance, Changpeng Zhao, a fost condamnat de un tribunal din San Francisco la doar patru luni de închisoare pentru spălare de bani, relatează AFP.

Fondatorul companiei pledase vinovat anul trecut în fața justiției americane și a primit o pedeapsă mult mai ușoară decât cei trei ani de închisoare ceruți de procuratură.

Urmărește-ne și pe Google News

VEZI AICI ȘI CE A SPUS CÂND A VENIT LA BUCUREȘTI

Potrivit anchetei autorităților americane, Binance nu ar fi pus în aplicare măsurile necesare pentru a împiedica efectuarea de tranzacții în beneficiul unor grupări precum Statul Islamic, Al-Qaida sau aripa armată a organizației palestiniene Hamas, arată news.ro.

După ce a pledat vinovat, Zhao a demisionat din funcția de director al Binance la sfârșitul anului trecut.

FOTO Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, aflată în Brazilia, s-a dus la magazinul din São Paulo al Alexandrion CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, aflată în Brazilia, s-a dus la magazinul din São Paulo al Alexandrion

La rândul său, Binance a fost de acord să plătească 4,3 miliarde de dolari pentru a pune capăt procedurilor împotriva companiei.

Departamentul de Justiție a vrut să dea un exemplu prin cazul acestui patron în vârstă de 47 de ani într-o industrie a criptomonedelor care este adesea criticată pentru lipsa de reglementare. Changpeng Zhao "a crezut că încălcarea legislației americane era cea mai bună modalitate de a atrage utilizatori, de a-și construi afacerea și de a-și umple propriile buzunare, este o decizie de afaceri", a declarat Departamentul în documentele judiciare referitoare la acest caz.

"Condamnarea sa în acest caz nu va trimite un mesaj doar domnului Zhao, ci întregii lumi", au subliniat autoritățile.

FOTO Tuborg România operează schimbări strategice în managementul companiei CITEȘTE ȘI FOTO Tuborg România operează schimbări strategice în managementul companiei

Avocații fostului rege al criptomonedelor cereau o condamnare la închisoare cu suspendare, subliniind în special faptul că acesta și-a recunoscut vinovăția.

"Am făcut greșeli, îmi asum consecințele", a asigurat el în noiembrie prin intermediul unui tweet.

Zhao este un cetățean canadian care locuiește în prezent în Emiratele Arabe Unite.

TAROM lansează o nouă ofertă de bilete la prețuri reduse, acum pentru toate cursele CITEȘTE ȘI TAROM lansează o nouă ofertă de bilete la prețuri reduse, acum pentru toate cursele

Binance a fost creată în 2017 și a devenit rapid prima bursă de criptomonede, făcându-l miliardar pe fondatorul și directorul său general, Changpeng Zhao.

Deși compania a fost fondată în China, Zhao a mutat sediul central în diferite țări după ce Beijingul a dorit să reducă ponderea sectorului criptomonedelor în economia sa.

Platforma permite utilizatorilor să cumpere și să vândă criptomonede, dar oferă și alte servicii în întreaga lume. Aceasta a suferit enorm atunci când piața s-a prăbușit în 2022, dar și ca urmare a investigațiilor efectuate de autoritățile de reglementare care au analizat legalitatea pieței.

Această industrie extrem de volatilă cunoscuse un boom în 2021, datorită proliferării produselor complexe și validării de către celebrități din întreaga lume, ceea ce a făcut-o să ajungă la o evaluare de 3.000 de miliarde de dolari în 2022. Dar o serie de scandaluri, inclusiv prăbușirea în noiembrie 2022 a principalului concurent al Binance, FTX, și urmărirea penală a mai multor directori ai companiei, au erodat grav încrederea și au dus la o retragere în masă a investitorilor de pe piața criptomonedelor.

VIDEO Guvernul a început să scoată păcănelele din unele localități. Cine refuză, adio licență CITEȘTE ȘI VIDEO Guvernul a început să scoată păcănelele din unele localități. Cine refuză, adio licență

Cu toate acestea, criptomonedele și-au revenit puternic în ultimele luni, în mare parte datorită aprobării de către autoritățile de reglementare din SUA a fondurilor tranzacționate la bursă (ETF) bazate pe bitcoin, care permit investitorilor să tranzacționeze aceste active fără a crea conturi specifice pe platforme dedicate.

Changpeng Zhao, fondatorul Binance, cea mai mare platformă de criptomonede la nivel mondial, care controlează mai mult de jumătate din piața cripto, a demisionat în decembrie din poziția de CEO pledând vinovat pentru încălcarea cerințelor penale de anti-spălare a banilor, într-o înțelegere care ar putea păstra capacitatea companiei de a continua să funcționeze.

El a pledat vinovat și pentru o serie de acuzații penale legate de încălcarea sancțiunilor financiare internaționale, urmând să achite și o amendă personală de 50 milioane dolari.

Binance a agreat totodată să plătească amenzi în valoare totală de 4,3 miliarde de dolari, care includ sume pentru soluționarea acuzațiilor civile formulate de autoritățile de reglementare, ca parte a înțelegerii. Amenzile vor fi plătite sub formă de penalități și confiscări.

Richard Teng, șeful pentru piețele regionale al companiei, a fost numit nou CEO. Cu peste trei decenii experiență în servicii financiare și de reglementare, Teng s-a alăturat Binance în august 2021, ca CEO al Binance Singapore.

EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luni

"Am făcut greșeli și trebuie să îmi asum responsabilitatea. Acest lucru este cel mai bine pentru comunitatea noastră, pentru Binance și pentru mine", este mesajul fondatorului.

El este creditat la acest moment de Forbes cu o avere de 10,2 miliarde dolari.

EXCLUSIV Bursa românească este la un Romgaz distanță de promovarea la statutul de piață emergentă sub criteriile MSCI CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bursa românească este la un Romgaz distanță de promovarea la statutul de piață emergentă sub criteriile MSCI

Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC) a depus 13 acuzații împotriva Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor din lume, și pe cofondatorul acesteia, Changpeng Zhao, susținând că aceștia au combinat fonduri ale utilizatorilor în valoare de miliarde de dolari și le-au trimis unei companii europene controlate de Zhao.

Autoritatea de reglementare din SUA a susținut că Zhao și platforma sa au lucrat pentru a submina ”propriile lor controale”, pentru a permite investitorilor și clienților americani cu valoare netă ridicată să continue tranzacționarea pe bursa internațională nereglementată a Binance.

În iunie, autoritățile de reglementare din SUA au dat în judecată Binance și pe CEO-ul Changpeng Zhao pentru că ar fi operat ”o pânză de înșelăciune”, enumerând 13 acuzații, inclusiv că Binance și-a umflat artificial volumele de tranzacționare, a deturnat fondurile clienților, nu a restricționat clienții americani de la platforma sa și a indus în eroare investitorii.

Procurorii federali au analizat și încălcarea legii împotriva spălării banilor și acuzațiile de evitare a sancțiunilor, acuzații care ar îngreuna posibilitatea ca Binance sau fondatorul Changpeng Zhao să continue să obțină licențe de funcționare.

Citigroup declanșează cea mai amplă reorganizare a grupului din ultimele două decenii. Nume de cod \ CITEȘTE ȘI Citigroup declanșează cea mai amplă reorganizare a grupului din ultimele două decenii. Nume de cod "Bora Bora"

SEC a susținut că Binance și Zhao au încălcat prevederile ”critice” ale legilor federale provond instrumentele financiare, inclusiv auto-negocirea și manipularea pieței, prin Merit Peak Limited și Sigma Chain, ambele controlate și deținute de Zhao.

Merit Peak, o companie din Insulele Virgine Britanice, a fost unul dintre cei mai timpurii creatori de piață pe platforma Binance din SUA, a susținut SEC. Zhao este proprietarul efectiv al companiei.

Zhao a respins atunci acuzațiile spunând ”4”, un refren popular în comunitatea Binance care îndeamnă utilizatorii să ignore frica, incertitudinea și îndoiala, sau ”FUD”.

Binance s-a confruntat cu probleme de reglementare semnificative în ultimele luni, culminând cu procese din partea Comisiei pentru bursă și valori mobiliare Comisia pentru tranzacții cu contracte futures pentru mărfuri, pentru presupusa manipulare greșită a activelor clienților și operarea unei burse ilegale, neînregistrate în SUA.

Fondatorul Binance, Changpeng Zhao, a respins în mod repetat preocupările cu privire la viitorul platformei de tranzacționare, chiar și după ce a fost numit personal în procesul SEC.

Startup-ul românesc Goodlegal, care a dorit să devină un adevărat sistem de operare al documentelor juridice, atrăgând investiții și de la primii investitori ai UiPath, inclusiv Daniel Dines, închide activitatea CITEȘTE ȘI Startup-ul românesc Goodlegal, care a dorit să devină un adevărat sistem de operare al documentelor juridice, atrăgând investiții și de la primii investitori ai UiPath, inclusiv Daniel Dines, închide activitatea

Binance în sine a suferit în mod semnificativ din cauza proceselor din partea autorităților de reglementare din SUA, cu retrageri de valută de sute de milioane de dolari.

Compania a înregistrat, de asemenea, o serie de plecări cheie ale directorilor executivi.

Departamentul de Justiție al SUA anunța anterior că solicită peste 4 miliarde de dolari de la Binance Holdings, ca parte a unei propuneri de finalizare a unei investigații care durează de mulți ani.

Negocierile dintre Departamentul de Justiție și Binance includeau posibilitatea ca fondatorul platformei de criptomonede, Changpeng Zhao, să se confrunte cu acuzații penale în Statele Unite.

Uber începe să testeze Uber Tasks CITEȘTE ȘI Uber începe să testeze Uber Tasks

Binance se află în atenția Departamentului de Justiție (DoJ) cel puțin din 2018.

În vară, Binance a cerut o ordonanță judecătorească de protecție împotriva Comisiei pentru bursă și valori mobiliare (SEC), spunând că cererile de informații ale autorităților de reglementare sunt ”prea largi” și ”excesiv de împovărătoare”.

Procurorii federali americani au cerut Binance, în decembrie 2020, să furnizeze înregistrări interne despre controalele sale împotriva spălării banilor, împreună cu comunicările care îl implică pe Zhao.

Ancheta DoJ este una dintr-un șir de probleme legale și de reglementare cu care se confruntă în Statele Unite cea mai mare platformă de criptomonede din lume.

În iunie, Comisia pentru bursă și valori Mobiliare (SEC) a dat în judecată pe Binance și pe Zhao, acuzându-i că operează ”o schemă elaborată de sustragere de la respectarea legilor federale privind valorile mobiliare din SUA”.

FOTO BCR a lansat prima companie de investiții cu capital de risc dezvoltată de o bancă românească pentru finanțarea startup-urilor din tehnologie CITEȘTE ȘI FOTO BCR a lansat prima companie de investiții cu capital de risc dezvoltată de o bancă românească pentru finanțarea startup-urilor din tehnologie

Binance a negat atunci acuzațiile SEC și a spus că ”își va apăra cu putere” platforma.

Compania a fost, de asemenea, martoră la un exod al directorilor și o scădere a cotei de piață în acest an. Cel puțin o duzină de directori au părăsit platforma în ultimele luni, inclusiv directorul de strategie al Binance, consilierul general și directorul de produs.

viewscnt
Afla mai multe despre
binance
criptomonede