Euro se îndreaptă spre cea mai bună săptămână din ultimii 16 ani în raport cu dolarul.
Este impulsionat de reformele fiscale revoluționare ale Germaniei, în timp ce îngrijorările legate de creșterea economică a SUA și taxele vamale impuse de administrația Trump au dus dolarul la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni, transmite Reuters.
A fost o săptămână volatilă pe piața valutară, influențată în principal de incertitudinile legate de comerțul și creșterea economică a SUA, precum și de o schimbare majoră în Europa, unde cea mai mare economie a continentului vrea să renunțe la constrângerile fiscale pentru a stimula cheltuielile și a revigora creșterea, scrie Hotnews.ro.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

„Aceasta este o săptămână de cotitură… pentru că am trăit în ultimii ani o perioadă de excepționalism al dolarului și al creșterii economice din SUA”, a declarat pentru Reuters Kenneth Broux, director la Societe Generale.
După publicarea unei serii de date economice mixte din SUA pe parcursul săptămânii, atenția se îndreaptă vineri spre raportul privind locurile de muncă din afara sectorului agricol, în condițiile în care investitorii vor evalua starea economiei americane și implicațiile noilor date asupra inflației și ratelor dobânzilor de referință.
Indicele dolarului american a scăzut cu peste 3,5% în această săptămână, atingând cel mai mic nivel din noiembrie anul trecut.
De cealaltă parte, euro s-a apreciat cu peste 4,5% și se îndrepta spre cel mai mare avans săptămânal din martie 2009. Moneda unică a blocului comunitar era la cel mai ridicat nivel din noiembrie și a crescut vineri cu 0,6%, ajungând la un curs de 1,08520 dolari.
„În prezent, investitorii cumpără la scăderi în cursul euro/dolar, iar cred că raportul privind locurile de muncă de azi nu poate decât să accelereze această tendință”, afirmă Broux.
„Nu cred că un raport solid privind locurile de muncă va opri această creștere a euro comparativ cu dolarul. Ar putea să o încetinească, dar nu cred că va schimba tendința”, a subliniat el.

Euro, yenul japonez și francul elvețian s-au apreciat toate față de dolar
Reducerea dobânzii de către Banca Centrală Europeană într-o notă mai agresivă decât așteptările și randamentele în creștere ale obligațiunilor europene, pe fondul propunerii de cheltuieli masive a Germaniei, au contribuit la consolidarea monedei euro.
BofA Global Research și-a revizuit prognoza pentru sfârșitul anului privind cursul euro, majorându-l de la 1,10 dolari la 1,15 dolari.
O nouă amânare a taxelor vamale impuse Mexicului și Canadei, anunțată joi de președintele american Donald Trump, nu a oferit prea multă alinare piețelor deja îngrijorate.
Dolarul american a crescut ușor cu 0,1% față de dolarul canadian, ajungând la 1,4317 dolari canadieni, dar a scăzut cu 0,2% față de peso-ul mexican, coborând la 20,2276 pesos.
Această scutire de taxe expiră pe 2 aprilie, dată la care Trump a declarat că va impune taxe vamale reciproce tuturor partenerilor comerciali ai SUA.

Dolarul „a ieșit din grațiile pieței” pe fondul incertitudinii, afirmă Kieran Williams, director la InTouch Capital Markets.
„Înaintea raportului privind locurile de muncă din SUA, dovezile indică un rezultat mai slab. Dacă acest lucru se confirmă, ar putea amplifica tensiunile pe piețe”, a adăugat el.
Yenul japonez este la rândul său la cel mai puternic curs de schimb față de dolarul american din octombrie, în timp ce francul elvețian a atins maximul ultimelor 3 luni.