Elveția a cerut Credit Suisse să anuleze sau să reducă cu 50% sau 25% întreaga remunerație variabilă pentru principalele trei niveluri de conducere, iar banca va examina dacă remunerația variabilă plătită deja poate fi recuperată, a informat, într-un comunicat, Consiliul federal elvețian, transmite Reuters.
Conform reglementărilor bancare din Elveția, Consiliul federal poate impune măsuri legate de bonusuri asupra unei bănci de importanță sistemică dacă aceasta primește ajutor de stat din fonduri federale, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este extrem de neobișnuit ca un Guvern să impună oprirea plății bonusurilor, dar opinia publică a fost nemulțumită de plata bonusurilor la o bancă a cărei salvare a fost susținută de garanții și finanțare de la stat, în valoare de aproximativ 260 miliarde de franci elvețieni (280 miliarde de dolari).
Decizia va afecta aproximativ 1.000 de angajați, care în urma măsurii nu vor mai primi bonusuri de aproximativ 50-60 milioane de franci elvețieni, a informat Consiliul federal elvețian.
Plățile bonusurilor până la finalul lui 2022 vor fi anulate pentru Comitetul Executiv și vor fi înjumătățite pentru angajații din conducere care sunt cu o treaptă sub Consiliu, și reduse cu 25% pentru cei care sunt cu două trepte sub Consiliu.
De asemenea, Credit Suisse trebuie să raporteze autorităților dacă este posibilă recuperarea bonusurilor care au fost deja plătite. Pentru primul trimestru din 2023, toate plățile bonusurilor vor fi anulate sau reduse pentru principalele trei niveluri de conducere, se arată în comunicat.
Luna trecută, Consiliul federal elvețian a emis un ordin către Credit Suisse pentru a suspenda temporar anumite tipuri de plăți variabile pentru angajații băncii.
"Măsura se referă la remunerația acordată dar amânată pentru anii financiari de până în 2022, de exemplu sub forma plăților de acțiuni", a informat într-un comunicat Consiliul federal elvețian.
Plățile restante care sunt pe cale de a fi plătite sunt exceptate de la acest ordin, a precizat Guvernul de la Berna. Instituția a dat instrucțiuni departamentului financiar să propună noi măsuri privind remunerația variabilă la Credit Suisse.
UBS a anunțat în martie că va plăti trei miliarde de franci elvețieni (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, tranzacția urmând să se încheie până la finalul lui 2023. De la Trezoreria americană și până la Banca Centrală Europeană, această preluare a fost salutată imediat de cei care se temeau de noi turbulențe pe piețele financiare, deja îngrijorate de recenta prăbușire a Silicon Valley Bank și a mai multor bănci regionale din SUA.
Este prima salvare a unei bănci globale de la criza financiară din 2008.