Datoria publică a depășit 53% din PIB în septembrie

Datoria publică a depășit 53% din PIB în septembrie
scris 16 dec 2024

Datoria publică a ajuns la 53,1% din PIB în septembrie 2024, fiind de 916,7 miliarde lei, conform datelor Ministerului Finanțelor. Cea mai mare parte este pe termen lung, respectiv 859,9 miliarde lei.

La finalul anului 2023, se ridica la 48,9% din PIB.

Urmărește-ne și pe Google News
TRANZACȚIE Grupul baltic Piletilevi, cel mai mare jucător din Europa Centrală, care a cumpărat Bilete.ro, preia alte două mari companii din România CITEȘTE ȘI TRANZACȚIE Grupul baltic Piletilevi, cel mai mare jucător din Europa Centrală, care a cumpărat Bilete.ro, preia alte două mari companii din România

Legea responsabilității fiscal-bugetare spune că dacă a depășit 50%, dar este sub 55%, Guvernul trebuie să prezinte public și să aplice în cel mai scurt timp un program pentru reducerea acesteia, scrie Hotnews.ro.

Programul trebuie să cuprindă și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.

Acest lucru trebuie realizat prin lege și trebuie să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică.

Ministerul Finanțelor spune într-un document că programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pentru anul 2024 a fost revizuit la suma de aproximativ 250 miliarde lei (în creștere cu 15 miliarde lei), urmând să acopere deficitul bugetar în execuție aferent anului 2024, volumul datoriei de refinanțat până la sfârșitul anului 2024 și să asigure resursele necesare prefinanțării parțiale a necesarului de finanțare aferent anului 2025, în conformitate cu Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2024-2026.

„De pe piața internă a fost atrasă suma de 138,5 miliarde lei prin licitații de titluri de stat pe piața interbancară, plasamente private și prin programele de titluri de stat dedicate persoanelor fizice, iar de pe piața externă cca. 19 miliarde echivalent euro prin emisiuni de euroobligațiuni, inclusiv euroobligațiuni verzi, plasamente private, obligațiuni Samurai și trageri în cadrul împrumuturilor contractate de la instituții financiare internaționale”, arată instituția.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finanțelor
pib