Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care First Bank vrea să preia Leumi Bank România

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care First Bank vrea să preia Leumi Bank România
scris 3 iun 2019

Consiliul Concurenței a anunțat, luni, că analizează tranzacția prin care First Bank vrea să preia Leumi Bank Romania, în condițiile în care această operațiune este o concentrare economică ce depășește pragurile valorice prevăzute de lege.

În aprilie, First Bank a anunțat semnarea unui acord cu Bank Leumi le-Israel pentru achiziționarea tuturor participațiilor acesteia în filiala Bank Leumi România, confirmând astfel informațiile transmise în premieră de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Profitul băncilor din România se menține la niveluri record, însă randamentul este în scădere CITEȘTE ȘI Profitul băncilor din România se menține la niveluri record, însă randamentul este în scădere
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"În conformitate cu prevederile Legii concurenței (nr. 21/1996), această operațiune este o concentrare economică ce depășește pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenței", a informat autoritatea de concurență într-un comunicat publicat luni.

Autoritatea de concurență va evalua această tranzacție în scopul stabilirii compatibilității cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

First Bank este o instituție de credit care oferă o gamă completă de servicii bancare pentru persoane fizice și juridice. First Bank este controlată de JCF IV Tiger Holdings, al cărei capital majoritar este deținut de J.C. Flowers, un fond consiliat de J.C. Flowers & Co, entitate înregistrata la Comisia pentru Valori Mobiliare si Burse de Valori din SUA (United States Securities and Exchange Commission).

Bank Leumi România este de asemenea o instituție de credit care face parte din grupul Bank Leumi și care oferă servicii bancare pentru persoane fizice și persoane juridice, inclusiv conturi curente, depozite sau finanțări și facilități de credit.

Bank Leumi România deține o rețea națională de 15 sucursale, are 200 de specialiști, administrează active de peste 250 milioane de euro și depozite de 150 milioane de euro.

Pentru Leumi, vânzarea unității din România este parte din strategia de retragere din mai multe piețe, instituția urmând să se concentreze pe operațiunile bancare din piețele americană și britanică.

Pe piața locală, Leumi este prezentă din 2006, având o rețea de 15 unități, în 12 orașe, patru din acestea în Capitală. Deși banca mamă este una dintre cele mai mari din Israel, cu o cotă de piață de 30%, pe piața românească succesul a fost modest. Cota de piață nu depășea, în 2017, 0,32%, la active puțin peste 1 miliard de lei și un profit de 17 milioane de lei. După criza financiară din 2008, banca din România a avut mai mulți ani de pierdere, iar Bank Leumi a trebuit să injecteze suplimentar echivalentul a încă aproape jumătate din investiția inițială.

Cu sediul în Tel Aviv, Leumi este prezentă în mai multe centre financiare din lume, inclusiv Londra, New York, Palo Alto și Shanghai. În 2018, Leumi a raportat un profit net de 3,3 miliarde NIS (880 milioane $) și administrează active totale de 1,4 miliarde NIS. Fondat în 1998, J.C. Flowers & Co. a investit peste 15 miliarde de dolari în 53 de companii de portofoliu din 18 țări, într-o varietate de subsectoare ale industriei financiare, ce includ domeniul bancar, asigurări, reasigurări, servicii financiare specializate și servicii de management al activelor. Gestionează active de aproximativ 6 miliarde de dolari și are birouri în New York și Londra.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
first bank
leumi bank