Cancelarul german Olaf Scholz a calificat drept ”un atac neprietenos” o inițiativă a UniCredit de a deveni cel mai mare investitor al băncii Commerzbank, cu un potențial pachet de acțiuni de 21%, reacția sa fiind un semn de ostilitate tot mai mare față de banca italiană, transmite Reuters.
Furia autorităților germane față de UniCredit, care folosește instrumente derivate pentru a-și mări de peste două ori participația la banca germană, înainte de a primi aprobarea autorităților de reglementare, exercită presiuni asupra supraveghetorilor de la Banca Centrală Europeană, conduși de germana Claudia Buch.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Atacuri neprietenoase, preluări ostile nu sunt un lucru bun pentru bănci și de aceea guvernul german s-a poziționat în mod clar în această direcție”, a spus Scholz în marginea unui eveniment de la New York.
Cuvintele sale au făcut ca acțiunile Commerzbank să scadă cu 5,7%, deoarece investitorii au reevaluat șansele unei preluari complete.
Acțiunile UniCredit au scăzut cu 3%.
Încercarea îndrăzneață a CEO-ului UniCredit, Andrea Orcel, de a construi cea mai mare bancă din Europa a devenit un test al hotărârii blocului de a depăși granițele naționale pentru a păstra relevanța globală, scrie News.ro.
Vineri, agenția financiară a Germaniei a declarat că nu va mai vinde acțiuni Commerzbank deocamdată, strategia băncii fiind ”orientată spre independență”.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poștașul devine agent ANAF pentru amnistia fiscalăRecunoscând participația UniCredit, Commerzbank a spus că ”va examina întotdeauna opțiunile strategice în mod responsabil, în interesul părților interesate”.
Acțiunile băncii germane au câștigat mai mult de o cincime de când UniCredit a dezvăluit că deține un pachet de 9%, ceea ce a făcut-o cel mai mare investitor privat după statul german.
Commerzbank valorează aproximativ o treime din valoarea de piață a UniCredit, de peste 60 de miliarde de euro.
”Situația a luat o întorsătură neașteptată, deoarece piața se aștepta la o cronologie lentă și la nicio acțiune pe termen scurt, precum și la... o dezvoltare prietenoasă””, au spus analiștii Citi.
OPOZIȚIA SINDICALĂ
Sindicatul german Verdi s-a opus și a promis că ”va lupta cu toate mijloacele pentru independență”.
Stefan Wittmann, membru al Consiliului de Supraveghere al Commerzbank, a considerat că este un ”act complet nepotrivit, agresiv” și a spus că banca se așteaptă ca guvernul să combată orice înțelegere.
Politicienii și sindicatele au avertizat că o fuziune ar putea duce la pierderi masive de locuri de muncă și ar putea înăbuși creditarea întreprinderilor mici și mijlocii.
Commerzbank, cu peste 25.000 de clienți de afaceri, aproape o treime din plățile din comerțul exterior german și peste 42.000 de angajați, este un pivot al economiei germane.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Parlamentul reînființează o instituție desființată anterior de Guvern în procesul de reorganizare a ministerelorBanca italiană a apărat meritele combinării Commerzbank cu afacerile germane ale UniCredit, care sunt mai suple și mai profitabile decât cele ale Commerzbank.
”UniCredit consideră că există o valoare substanțială care poate fi deblocată în cadrul Commerzbank, fie de sine stătătoare, fie în cadrul UniCredit, în beneficiul Germaniei și al părților interesate mai largi ale băncii”, se arată într-un comunicat.
Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, a salutat decizia UniCredit.
”A fi pro-european doar în cuvinte lasă de dorit”, a spus Tajani.
Orcel a luat deja prin surprindere guvernul german atunci când și-a depășit rivalii într-o licitație pentru cumpărarea a 4,5% din Commerzbank de la stat ,în această lună, după ce a acumulat deja o participație similară pe piață.
Escaladarea vine într-un moment de tulburări politice în Germania, unde cele trei partide politice care guvernează țara se ciocnesc frecvent și continuă să piardă teren în fața partidului ultra conservator Alternativa pentru Germania.
Această dezordine ar putea face mai dificil pentru guvern să dea un răspuns puternic la avansul nedorit al Italiei.
”UniCredit are acum o poziție de pornire mai bună cu acest pachet mare de acțiuni... Creează un anumit impuls, în timp ce Berlinul încă se gândește la cum să-l privească”, a declarat Michael Grote, profesor de finanțe corporative la Frankfurt School of Finance & Management.
Orcel, un bancher de investiții vedetă care a conceput unele dintre cele mai mari fuziuni bancare din Europa în ultimele decenii, a spus că nu ar fi făcut mutarea dacă ar fi fost nepoftit, adăugând că a avut întâlniri în timpul verii în Germania.
Statul german păstrează 12% din acțiunile Commerzbank.
UniCredit, care în 2005 a cumpărat banca bavareză HVB, a vizat în mod repetat Commerzbank în ultimele două decenii.
Banca a spus că a solicitat să-și majoreze participația Commerzbank la 29,9%. Între timp, a încheiat luni contracte derivate pentru a achiziționa încă 11,5% din bancă.
CITEȘTE ȘI Marcel Boloș: Nu s-a pus problema ca să lucrăm la impozitul progresiv. E nevoie în continuare să apărăm cota unică, așa cum este ea acum reglementată de Codul FiscalBanca Centrală Europeană trebuie să aprobe deținerea de acțiuni într-o bancă care depășește pragurile stabilite la 10%, 20%, 30% și așa mai departe.
Conform legilor corporative germane, o proprietate de 30% declanșează o ofertă de cumpărare obligatorie.
UniCredit ar intra în posesia acțiunilor Commerzbank legate de instrumentele derivate doar dacă ar obține aprobarea BCE.
BCE are termen până la 60 de zile, care pot fi prelungite la 90, pentru a se pronunța.