Bursele europene închid în scădere, afectate de incertitudinile legate de Brexit

Bursele europene închid în scădere, afectate de incertitudinile legate de Brexit
scris 15 nov 2018

Acțiunile europene s-au depreciat pentru a doua sesiune consecutivă joi, trase în jos de sectorul bancar, puternic afectat de incertitudinile cu privire la Brexit stârnite de demisiile mai multor miniștri britanici la câteva ore după ce premierul Theresa May a prezentat un proiect de acord negociat cu Uniunea Europeană.

Stoxx Europe 600 a închis în scădere cu 1,06%, după un declin de 0,60% miercuri. Acțiunile bancare au fost cele mai afectate, în condițiile în care un Brexit fără acord ar avea un impact semnificativ asupra sectorului.

Urmărește-ne și pe Google News

Titlurile companiilor de asigurare și cele din industria construcțiilor au contribuit și ele la deprecierea indicelui paneuropean, în timp ce acțiunile companiilor petroliere au evoluat în sens invers, pe fondul revenirii cotațiilor țițeiului.

Transilvania Construcții, prima firmă care a acordat dividende trimestriale, a realizat venituri cu 63% mai mari la 9 luni și profit majorat de 5 ori CITEȘTE ȘI Transilvania Construcții, prima firmă care a acordat dividende trimestriale, a realizat venituri cu 63% mai mari la 9 luni și profit majorat de 5 ori

Dintre bănci, Royal Bank of Scotland (RBS) Group a consemnat un declin de 9,63%, Bank of Ireland Group a închis pe minus cu 7,88%, iar Lloyds Banking Group cu 5,04%.

FTSE 100, indicele de referință pe bursa de la Londra, a recuperat pierderile anterioare și a închis cu o creștere marginală, de sub 0,1%, susținut de deprecierea puternică a lirei sterline. O lira mai ieftină este benefică exportatorilor și companiilor britanice cu operațiuni în străinătate.

Pe alte piețe, CAC 40 de la Paris a înregistrat un declin de 0,70%, DAX 30 (Frankfurt) s-a depreciat cu 0,52%, iar FTSE MIB (Milano) cu 0,90%.

Investitorii sunt îngrijorați că Marea Britanie ar putea părăsi Uniunea Europeană fără semnarea unui acord comercial, după ce ministrul britanic pentru Brexit, ministrul Muncii și un secretar de stat au demisionat din Guvern în semn de protest față de proiectul acordului. În plus, mai mulți membri ai Partidului Conservator au cerut înlocuirea lui May de la conducerea partidului și, implicit, a Guvernului.

Criticii acordului negociat de Marea Britanie și UE și-au exprimat nemulțumirea față de compromisul pe tema frontierei dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda, ce presupune menținerea de legături strânse cu Bruxellesul după ieșirea din blocul comunitar.

Într-o conferință de presă susținută după închiderea burselor, May a precizat că, în pofida unor obiecții personale referitoare la soluția convenită în cazul frontierei cu Irlanda, acordul negociat cu Bruxellesul reprezintă interesele Marii Britanii.

Întrebată dacă susține organizarea unui nou referendum cu privire la Brexit, May a reiterat că britanicii și-au exprimat deja opțiunea să iasă din UE, iar Marea Britanie “va ieși din UE pe 29 martie 2019”.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
brexit
theresa may
lira sterlina