Acțiunile britanice, în special titlurile bancare și cele ale companiilor din construcții, precum și lira sterlină se depreciază puternic joi, pe fondul îngrijorărilor legate de posibilitatea ieșirii Marii Britanii din UE fără încheierea unui acord cu Bruxellesul, după ce ministrul britanic pentru Brexit a demisionat în semn de protest față de proiectul acordului prezentat de premierul Theresa May.
Dominic Raab, ministrul britanic însărcinat cu Brexit, a demisionat la nici 24 de ore după ce premierul a anunțat că a obținut sprijinul Cabinetului pentru proiectul acordului de retragere din UE, declarând că nu poate susține documentul, din cauza prevederilor legate de statutul Irlandei de Nord.
Ministrul Muncii, Esther McVey și secretarul de stat însărcinat cu Brexitul, Suella Braverman, și-au prezentat, de asemenea, demisiile.
CITEȘTE ȘI UPDATE Păgubiții de la Harinvest ar urma să primească înapoi banii din conturile devalizate. Instanța obligă BCR să returneze 19,7 milioane, anulând tranzacțiile sell-out cu casa de brokeraj care a făcut frauda. Banca va contesta decizia pe "toate căile lCriticii proiectului acordului negociat de Marea Britanie și UE și-au exprimat nemulțumirea față de compromisul pe tema frontierei dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda, ce presupune menținerea de legături strânse cu Bruxellesul după ieșirea din blocul comunitar.
Lira sterlină s-a depreciat cu peste 1,5% față de dolar, cel mai mare declin zilnic începând cu iunie 2017, până la un minim intraday de 1,2751 de unități. față de euro, moneda britanică a pierdut aproximativ 1,4% din valoare, până la 1,1327 de unități.
“Credem că demisia lui Dominic Raab reprezintă, fără îndoială, o lovitură puternică. Demisia lui Esther McVey – mai puțin. Având însă în vedere că urmează celei lui Raab, este de natură să întărească mesajul. Ceea ce ne îngrijorează este câți dintre ceilalți miniștri se vor întreba dacă nu cumva este mai bine să își înainteze demisiile acum decât să mai aștepte”, potrivit analiștilor de la Nomura, citați de MarketWatch.
Creșterea probabilității ca Parlamentul britanic să respingă proiectul acordului cu UE a pus presiune atât pe acțiunile listate la Londra, cât și pe piețele de capital din restul Europei, băncile și companiile din construcții fiind printre cele mai afectate.
În jurul orei 17:00 (ora României), titlurie Royal Bank of Scotland (RBS) se depreciau cu aproape 10%, cele ale Lloyds Banking Group cu 5,7%, iar cele ale Barclays cu 4,6%.
FTSE 100, indicele de referință al bursei de la Londra, consemna un declin de 0,47%, după ce în prima parte a zilei s-a apreciat cu până la 0,30%. Declinul este sub cel înregistrat la nivelul indicelui paneuropean Stoxx Europe 600, de 1,1%.