Unele firme de asigurări ar putea decide să nu mai vândă polițe auto obligatorii RCA, dacă tarifele maxime stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vor fi prea mici, în contextul în care asistăm la un paradox al pieței, în care firmele de asigurare mai mult se închesuie săiasă din piață, nu să concureze între ele, a declarat, pentru News.ro, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.
ASF a anunțat, săptămâna trecută, că va stabili în 30 de zile tarife maxime pentru fiecare categorie de vehicule pentru polițele RCA, așa cum prevede ordonanța de urgență publicată recent în Monitorul Oficial.
Tarifele vor fi înghețate timp de șase luni, potrivit acordului stabilit între guvern și transportatori.
Însă stabilirea unor tarife prea mici ar putea obliga unele companii să iasă de pe această piață, avertizează șeful UNSICAR.
”Asistăm la un paradox pe această piață. Astfel, în loc să avem concurență, firmele se înghesuie să fugă de pe această piață”, a spus Andriescu, pentru News.ro.
Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanță de Urgență care impune înghețarea prețurilor RCA pentru șase luni, prin fixarea unor prețuri maxime de către ASF.
Surse din piață au declarat, pentru News.ro, că mai multe companii prezente pe piața RCA așteaptă să afle tarifele maxime stabilite de ASF pentru a decide dacă vor rămâne sau nu pe piața RCA.
CITEȘTE ȘI ASF înființează, cu Finanțele, o contraparte centrală națională, după retragerea BVB din proiect. Autoritatea ar putea investi 5 milioane euro”În funcție de tarifele stabilite de ASF, firmele de asigurări vor decide dacă vor continua sau nu să mai vândă asigurări RCA”, au declarat, pentru News.ro, surse din piață.
În cazul în care tarifele maxime fixate de către ASF pe perioada înghețării prețurilor vor fi considerate prea mici, companiile de asigurări vor fi dezinteresate să vândă polițe, ceea ce ar putea genera probleme șoferilor cărora le expiră polițele.
Piața RCA este zguduită de probleme, în condițiile în care două companii de pe piață, Astra și Carpatica Asig, au intrat în faliment, iar City Insurance și Euroins se află în diverse proceduri speciale. Pe piața RCA au rămas acum doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Țiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama și Uniqa.