Acordarea de împrumuturi bancare companiilor și gospodăriilor din zona euro a continuat să crească luna trecută, redresându-se după dificultățile de la începutul anului, pe fondul perspectivelor reducerii suplimentare a dobânzilor, în următoarele luni, arată datele unui studiu publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.
Împrumuturile acordate gospodăriilor au crescut cu 0,6% în august, după o expansiune de 0,5% luna precedentă, în timp ce creditarea companiilor din zona euro a accelerat ușor, la 0,8%, de la 0,6% în iulie. Ambii indicatori au continuat tendința de creștere începută în trimestrul doi din 2024, scrie Agerpres.
Veștile bune vin de pe segmentul banilor care circulă în economia zonei euro. Creșterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activității economice, s-a situat la 2,9% în august, depășind estimările analiștilor, de 2,6%.
Luna aceasta, BCE a înrăutățit estimările de creștere pentru perioada 2024-2026, în timp ce prognoza de inflație a fost lăsată nemodificată. Conform proiecțiilor experților BCE, creșterea economică a zonei euro va fi de 0,8% în 2024, în loc de un avans de 0,9% prognozat în luna iunie, urmând să accelereze la 1,3% în 2025 și la 1,5% în 2026. "Aceste valori reprezintă o revizuire în sens ușor descendent comparativ cu proiecțiile din luna iunie, datorată în principal unei contribuții mai reduse din partea cererii interne pe parcursul trimestrelor următoare", se precizează în comunicatul BCE.
În ceea ce privește inflația, datele recente au fost, în linii mari, în concordanță cu anticipațiile, cele mai recente proiecții ale experților BCE confirmând perspectivele precedente ale inflației. Aceștia estimează o inflație totală medie de 2,5% în 2024, de 2,2% în 2025 și de 1,9% în 2026, similar proiecțiilor din luna iunie.