BCE caută să reducă sprijinul acordat băncilor

BCE caută să reducă sprijinul acordat băncilor
scris 23 sep 2022

Banca Centrală Europeană ia în calcul metode de reducere a sprijinului acordat instituțiilor financiare, după majorarea dobânzilor, o decizie care va provoca probabil reacții aprinse din partea creditorilor, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

La ședința din 8 septembrie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 1,25%, 1,50% și, respectiv, 0,75% începând cu data de 14 septembrie 2022, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție: Lituanienii de la INVL Renewable Energy se extind în România. Acord pentru 6 proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 103 MW CITEȘTE ȘI Tranzacție: Lituanienii de la INVL Renewable Energy se extind în România. Acord pentru 6 proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 103 MW
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pentru a lupta contra inflației, în mai puțin de două luni BCE a majorat de la minus 0,5% la 0,75% dobânda plătită pentru rezervele băncilor care depășesc cerințele, în valoare de 4.600 miliarde de euro. Astfel, BCE se confruntă cu dificultăți legate de dobânzile anuale de zeci de miliarde de euro pentru aceste rezerve, care amenință să decimeze capitalul băncilor centrale din țările unde sunt cea mai mare parte a acestor rezerve, deja Belgia și Țările de Jos avertizând asupra pierderilor iminente.

De asemenea, BCE este pusă într-o poziție dificilă din punct de vedere politic în privind sprijinirii băncilor, într-o perioadă în care inflația ridicată afectează gospodăriile.

În special băncile sunt pe cale să facă un profit garantat de pe urma împrumuturilor pe trei ani luate de la BCE deoarece dobânda medie pe care o plătesc la operațiunile țintite de refinanțare pe termen lung (TLTRO) este mai scăzută decât ce câștigă depozitând același nivel de numerar la banca centrală.

Din aceste motive, angajații BCE caută modalități de a plăti mai puțin, de exemplu să nu plătească dobânzi pentru orice sumă în numerar pe care băncile au împrumutat-o de la banca centrală. De asemenea, BCE ar putea schimba condițiile pentru împrumuturile TLTRO, deși ar putea fi afectată credibilitatea viitoarelor programe, susțin sursele.

O altă propunere include remunerarea doar a rezervelor în exces sub sau peste un anumit plafon sau renunțarea la dobânda la rezervele minime.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informațiile.

Problema ar urma să fie analizată luna viitoare, posibil la reuniunea din 23 octombrie, când BCE ar urma să majoreze din nou dobânzile.

Banca Națională a Elveției a anunțat joi că va plăti dobânzi la rezerve numai "până la un anumit plafon".

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banci