BCE: Bitcoin este sprijinit artificial și nu trebuie legitimat. O ultimă suflare în drumul spre irelevanță. Ar trebui încadrat, mai degrabă, la pariuri sau jocuri de noroc

BCE: Bitcoin este sprijinit artificial și nu trebuie legitimat. O ultimă suflare în drumul spre irelevanță. Ar trebui încadrat, mai degrabă, la pariuri sau jocuri de noroc
scris 1 dec 2022

Bitcoin este susținut în mod artificial și nu ar trebui să fie legitimat de autoritățile de reglementare sau de companiile financiare, potrivit oficialilor Băncii Centrale Europene (BCE), care arată că monedele virtuale ar trebui încadrate, mai degrabă, la pariuri sau jocuri de noroc.

Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.

Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare, Philip Morris România și First Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Bitcoin și alte criptomonede au fost promovate, în ultimii ani, ca o formă alternativă de bani și un scut împotriva politicilor inflaționiste urmărite de marile bănci centrale.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă deprecierea cu 75% a Bitcoin din ultimul an, chiar în momentul în care inflația a început să urce rapid, precum și o serie de scandaluri care au zguduit industria, inclusiv prăbușirea platformei FTX în această lună, au oferit criticilor din rândul bancherilor centrali și al autorităților de reglementare noi muniții pentru a riposta, scrie Reuters.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prăbușirea FTX doboară o nouă companie - creditorul de criptomonede BlockFi, anterior evaluat la 3 miliarde dolari, cere protecție împotriva falimentului CITEȘTE ȘI Prăbușirea FTX doboară o nouă companie - creditorul de criptomonede BlockFi, anterior evaluat la 3 miliarde dolari, cere protecție împotriva falimentului

Într-un articol publicat pe blogul instituției, Ulrich Bindseil, șeful diviziei BCE de infrastructură de piață și plăți și Jürgen Schaaf, consilier, atacă în termeni duri industria criptoactivelor și Bitcoin în special, susținând că aparenta stabilizare a criptomonedei din ultimele luni nu reprezintă decât “o ultimă suflare, indusă în mod artificial înainte de drumul spre irelevanță”.

Valoarea Bitcoin a scăzut de la un vârf de aproape 69.000 de dolari atins în noiembrie 2021 la 17.000 de dolari în iunie 2022.

“De atunci, valoarea a fluctuat în jurul valorii de 20.000 de dolari. Pentru susținătorii Bitcoin, aparenta stabilizare semnalează o pauză în drumul spre noi culmi. Cu toate acestea, cel mai probabil, este vorba de o ultimă suflare indusă în mod artificial înainte de drumul spre irelevanță - iar acest lucru era deja previzibil înainte ca FTX să dea faliment și să trimită prețul Bitcoin mult sub 16.000 de dolari”, potrivit oficialialilor BCE.

Autorii blogului notează că Bitcoin este un mijloc de plată “discutabil” și este rareori folosit pentru tranzacții legale, nefiind potrivit nici ca investiție.

“Tranzacțiile reale cu Bitcoin sunt greoaie, lente și costisitoare. Bitcoin nu a fost folosit niciodată la o scară semnificativă pentru tranzacții legale în lumea reală (…) Nu generează fluxuri de numerar (precum bunurile imobiliare) sau dividende (precum acțiunile), nu poate fi utilizat în mod productiv (precum mărfurile) și nici nu oferă beneficii sociale (precum aurul). Prin urmare, evaluarea de piață a Bitcoin se bazează exclusiv pe speculații”, potrivit acestora.

Colapsul FTX: Binance lansează un fond pentru redresarea industriei cripto, cu un angajament inițial de 1 miliard de dolari CITEȘTE ȘI Colapsul FTX: Binance lansează un fond pentru redresarea industriei cripto, cu un angajament inițial de 1 miliard de dolari

Bindseil și Schaaf susțin că marii investitori în Bitcoin au “cele mai puternice stimulente pentru a menține euforia” legată de criptomonede și avertizează că intrarea instituțiilor financiare pe piața cripto sugerează micilor investitori că investițiile în Bitcoin sunt solide.

Potrivit acestora, inițiativele legate de reglementarea criptomonedelor sunt “parțial modelate de concepții greșite”, precum convingerea că inovațiile trebuie susținute cu orice preț.

“Deoarece Bitcoin nu pare a fi potrivit nici ca sistem de plată, nici ca formă de investiție, nu ar trebui să fie tratat ca atare din punct de vedere al reglementărilor și, prin urmare, nu ar trebui să fie legitimat.

În mod similar, industria financiară ar trebui să fie precaută cu privire la pagubele pe termen lung ale promovării investițiilor în Bitcoin - în pofida profiturilor pe termen scurt pe care le-ar putea obține (chiar și fără să-și pună pielea la bătaie). Impactul negativ asupra relațiilor cu clienții și daunele aduse reputației întregii industrii ar putea fi enorme, odată ce investitorii în Bitcoin vor fi înregistrat noi pierderi”, se arată în blog.

Într-un e-mail trimis Reuters, Bindseil a declarat că criptomonedele ar fi cel mai bine încadrate ca pariuri sau jocuri de noroc de către autoritățile de reglementare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banca centrala europeana
bitcoin
reglementare bitcoin
criptomonede
industria cripto