Autoritățile globale de reglementare bancară au aprobat procedurile care indică modul în care băncile dezvăluie expunerea lor la criptoactive, începând din ianuarie 2026, cu un an mai târziu decât au indicat inițial, transmite Reuters.
Prezentarea acestor informații este menită să îmbunătățească disponibilitatea informațiilor și să sprijine disciplina de piață, se arată într-un comunicat publicat de Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară. Instituția a analizat impactul activelor digitale, cum ar fi stablecoins, asupra capitalului.
Pe baza actualelor evoluții de pe piață, riscurile de pe urma acestor active "sunt în mare parte ținute sub control", datorită actualelor standarde Basel, ceea ce arată că autoritățile globale de reglementare bancară nu intenționează să adopte deocamdată noi reguli privind capitalul, scrie Agerpres.
"Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară va continua să monitorizeze acest domeniu și alte evoluții de pe piața criptoactivelor", se arată în comunicat.
De asemenea, instituția a anunțat că va avea o abordare mai activă privind gestionarea riscurilor la adresa băncilor de pe urma utilizării mai intense a părților terțe, cum ar fi serviciile de cloud computing, pentru gestionarea activităților cheie.
Luna aceasta, Comitetul se va consulta în privința principiilor, pentru a înlocui actualele reglementări, mai relaxate. De asemenea, va fi actualizată documentația lansată în consultare publică referitoare la noi reguli pentru bănci care trebuie să dezvăluie riscurile financiare legate de climă, conform "Pilonului III" al reglementărilor de capital.
"S-a convenit continuarea activității pentru a finaliza cadrul legal, ca parte a unei abordări holistice, în vederea ținerii sub control a riscurile financiare legate de climă", a precizat Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară.