Principalele burse europene au întrerupt o serie de trei zile de apreciere și au închis în teritoriu negativ, trase în jos de companiile miniere și farma, care au pierdut câștigurile din ședința precedentă. Acțiunile bancare însă, printre cele mai ocolite de investitori în acest an, au avansat puternic și astăzi, impulsionate de perspectiva accelerării creditării și a majorării dobânzilor din SUA.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a promis, în timpul campaniei electorale, că va stimula investițiile în infrastructură, acțiune care se va reflecta în creșterea creditării și a inflației, ceea ce va duce la majorarea ratelor dobânzilor bancare. De asemenea, Trump a indicat că va relaxa reglementările din sectorul bancar, alături de scăderea taxelor și creșterea stimulentelor fiscale pentru companii.
“Ne așteptam ca băncile să fie afectate negativ de reacțiile adverse la risc în cazul victoriei lui Trump. Însă dacă (victoria lui Trump) înseamnă dobânzi crescute și eventuale reforme ale reglementărilor, atunci acest lucru poate fi benefic pe termen mai lung”, arată analiștii Bank of America Merrill Lynch într-o notă citată de MarketWatch. Sectorul bancar rămâne subevaluat, consideră analiștii, care recomandă plasamente în titlurile băncilor.
CITEȘTE ȘI Profitul UniCredit în România a crescut cu peste două treimi la nouă luni, până la 65 milioane euroIndicele Stoxx Europe 600 Banks a urcat cu 2,3% joi și cu 9% în ultimele patru ședințe, îndreptându-se spre cel mai amplu avans săptămânal din ultimii cinci ani. Prin contrast, indicele pan-european Stoxx Europe 600 a scăzut astăzi cu 0,3%, după ce în precedentele trei zile s-a apreciat cu 3,4%.
Acțiunile UBS Group și Credit Suisse, care obțin peste o treime din venituri de pe piața americană, au crescut cu 8,7%, respectiv 4,9%. Creșteri de peste 5% au fost consemnate pentru acțiunile Deutsche Bank (+5,6%), Royal Bank of Scotland (+5,4%) și Banco Popolare (+5,8%).
Companiile farma, care au crescut ieri în contextul în care administrația Trump este percepută ca fiind mai puțin riscantă pentru industrie în comparație cu un guvern condus de Hillary Clinton, au pierdut câștigurile și au închis pe minus.
Acțiunile AstraZeneca s-au depreciat cu 3,7%, cele ale GlaxoSmithKline cu 1,6%, iar titlurile Novo Nordisk cu 1,5%.
Nici minerii nu au avut o zi mai bună, după ce prețul aurului s-a întors pe scădere. Acțiunile Fresnillo au coborât cu 11%, ștergând, practic, tot câștigul de miercuri, iar cele ale Randgold Resources cu 10,3%, după ce ieri se apreciaseră cu 5%. Pe de altă parte, acțiunile Antofagasta au urcat cu 11,5%, pe fondul creșterii cotației la cupru cu 3,6%, cel mai mare avans zilnic din ultimele 16 luni.
CITEȘTE ȘI Incertitudinile privind decizia de politică monetară a Fed de luna viitoare revin după alegerea lui TrumpÎn sectorul auto, titlurile Renault s-au devalorizat cu 3,6%, până la 72,70 euro, în urma informațiilor potrivit cărora proprietarul Dacia riscă o investigație penală după ce o agenție anti-fraudă din Franța a înaintat procuraturii date care sugerează că motoarele vehiculelor produse nu respectă legislația referitoare la emisiile poluante. Investigația agenției a fost deschisă ca urmare a scandalului emisiilor de la grupul german Volkswagen. Acțiunile constructorului german au câștigat astăzi 0,3%, până la prețul de 126,66 euro.
De partea cealaltă a Atlanticului, indicele S&P 500 se aprecia cu 0,3% la ora locală 13:06 (20:06 ora României), Dow Jones Industrial Average creștea cu 1%, însă Nasdaq Composite, al companiilor tech, era în scădere cu 0,8%.
Acțiunile companiilor din industria tehnologică se depreciază pentru a doua zi consecutiv în urma victoriei lui Trump, care a declarat că va obliga companiile să își transfere unitățile de producție din China înapoi în SUA. Printre companiile care înregistrează cele mai mari scăderi se numără Advanced Micro Devices (AMD), cu un declin de 8,1%, compania-mamă a Google, Alphabet (-2,6%), Apple (-2,3%) și Qualcomm (-2,2%).