Opt bănci care până acum au fost excluse de la participarea la emisiunile de obligațiuni sindicalizate, care finanțează programul de relansare al Uniunii Europene, vor fi autorizate să ia parte la viitoarele emisiuni, a anunțat Comisia Europeană, transmite Reuters.
Executivul comunitar nu a dezvăluit numele băncilor pentru care a fost ridicat embargoul, însă o sursă din interiorul Comisiei a dezvăluit pentru Reuters că băncile Nomura, UniCredit, Credit Agricole, JPMorgan, Citigroup, Barclays, Bank of America și Deutsche Bank pot de acum încolo să ia parte la emisiunile de obligațiuni. Sursa a precizat că aceste bănci au fost incluse pe lista băncilor cărora li s-a cerut vineri să trimită propuneri, o etapă care precede următoarea emisiune de obligațiuni pentru fondul de relansare, scrie Agerpres.
Comisia Europeană continuă să analizeze celelalte două bănci care sunt vizate în continuare de embargo. Băncile respective, Natixis și NatWest, au refuzat să facă orice comentarii.
Marți, Uniunea Europeană a strâns 20 de miliarde de euro la prima emisiune de obligațiuni pentru finanțarea Fondului european de relansare. Însă un număr de 10 mari bănci, precum JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp. și Barclays Plc, au fost excluși de la această emisiune de obligațiuni. Cele zece bănci au fost temporar excluse de la participarea la aceste tranzacții foarte profitabile până când blocul comunitar va decide că au făcut suficient pentru a rezolva precedentele nereguli constatate de autoritățile de reglementare.
După tranzacția de tip sindicalizat de marți, în cadrul căreia UE a angajat bănci de investiții să vândă obligațiuni în mod direct către investitorii finali, UE ar urma să mai lanseze alte două emisiuni similare, până la finele lunii iulie. Ulterior, Comisia va oferi și obligațiuni cu maturități mai mici iar din luna septembrie va începe să vândă obligațiuni la licitații, într-o manieră mai apropiată de felul în care guvernele emit obligațiuni.