Daniel Tarullo, membru al board-ului guvernatorilor a băncii centrale a SUA, a declarat că va demisia, ușurând astfel calea președintelui american Donald Trump pentru o reformă a sistemului bancar.
Un adept al reglementărilor stricte în domeniul bancar, Daniel Tarullo, va părăsi Rezerva Federală Americană, unde era membru al board-ului guvernatorilor de 7 ani, transmite Reuters. După demisia acestuia, președintele SUA Donald Trump va avea nu mai puțin de 3 poziții din cele 7 locuri în board-ul guvernatorilor pentru a-și numi proprii oameni care să-i pună în practică viziunea despre reformarea sistemului financiar care a suferit un șoc major în anii 2007-2009.
Tarullo este cunoscut ca un adept al politicilor monetare relaxate și a susținut politica dobânzilor zero și a injecțiilor de lichiditate masive prin achiziția de titluri de stat din piața secundară în baza expansiunii bilanțului băncii centrale a SUA.
CITEȘTE ȘI Grupul BRD a făcut profit de 763 de milioane de lei în 2016, în creștere semnificativă față de 2015După ce în criza financiară sistemul bancar a fost salvat cu banii contribuabililor, Tarullo a fost partizanul unei implementări stricte a legii Dodd-Frank din anul 2010 de reglementare și supraveghere a instituțiilor de credit, inclusiv prin administrarea unor teste de stress riguroase.
Guvernatorul Fed care urmează să-și părăsească poziția a fost un apropiat de fostul președinte Barrack Obama, notează Zero Hedge. Îndepărtarea sa, echivalează cu un succes al noului ocupant al fotoliului de la Casa Albă, Trump, așa cum punctează și titlul știrii Reuters. Agenția preia o declarație a unui bancher care a refuzat să-și decline identitatea și care vede în demisia lui Tarullo un sfârșit de eră în industria financiară. Fostul guvernator a făcut reguli într-o veritabilă „cutie neagră” și nu s-a deranjat prea mult să explice băncilor ce stă la baza cerințelor de capital sau a altor reglementări stabilite aparent arbitrar, în spatele ușilor închise.
Pleacă un câine de pază al reglementărilor stricte
Tarullo a fost perceput vreme de 6 ani ca o santinelă a noului cadru financiar post-criză adoptat prin legea Dodd-Frank, spune Dennis Kelleher, președinte al Better Markets, organizație care militează pentru stabilitatea economică.
Încă din campania electorală, Trump se pronunțase pentru dereglementare în mai multe domenii ale economiei, vorbind explicit și despre industria bancară. Acesta este și motivul pentru care acțiunile bancare au avut o creștere consistentă în lunile noiembrie-decembrie ale anului trecut, fiind unele dintre principalele beneficiare ale așa-numitului „raliu bursier al lui Trump”.