ULTIMA ORĂ Suspendarea ratelor la bănci - aplicată pentru debitorii cu veniturile afectate de epidemia de coronavirus. Dobânzile restante se vor capitaliza

ULTIMA ORĂ Suspendarea ratelor la bănci - aplicată pentru debitorii cu veniturile afectate de epidemia de coronavirus. Dobânzile restante se vor capitaliza
scris 26 mar 2020

Debitorii persoane fizice, PFA și IMM vor putea cere băncilor și instituțiilor financiare nebancare suspendarea cu până la 9 luni a ratelor la creditele în derulare, dar doar în anumite condiții. Persoanele fizice trebuie să aibă veniturile afectate direct sau indirect de pandemie, iar IMM trebuie să aibă activitatea afectată de deciziile autorităților, arată sursele Profit.ro.

UPDATE ora 21.04 Informațiile Profit.ro au fost confirmate de ministrul Finanțelor, în conferință de presă la Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News

Documentul aprobat este pus la dispoziție de Profit.ro AICI

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

“Pot beneficia persoanele fizice sau firmele care au calitatea de împrumutat”, a declarat ministrul Florin Cîțu. Debitorul va putea solicita suspendarea ratelor pe o perioadă între 1 și 9 luni, dar perioada nu trebuie să depășească 31 decembrie 2020.

Ministrul spune că a fost introdusă condiția ca debitorii să fi fost afectați financiar de pandemie pentru că astfel a fost formulată reglementarea Băncii Naționale a României care permite restructurarea creditelor fără provizioane și măsurile prudențiale specifice.

Legea se aplică pentru persoanele fizice, persoanele fizice autorizate și întreprinderile mici și mijlocii.

“Având în vedere că decizia Autorității Bancare Europene și decizia băncii centrale au venit pe fondul pandemiei de Covid 19 și decizia băncii centrale din România se referă explicit la această pandemie, a trebuit să introducem un articol care arată că suspendarea plății se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19. Vom discuta în norme ce înseamnă acest lucru. Direct e foarte clar. E o plajă largă de persoane fizice care pot accesa această facilitate, pentru că astăzi, în România, cam toți am fost afectați direct sau indirect”, spune Cîțu.

EXCLUSIV Conducerea grupului bancar francez Crédit Agricole și-a anunțat angajații de vânzarea operațiunilor din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conducerea grupului bancar francez Crédit Agricole și-a anunțat angajații de vânzarea operațiunilor din România

Ministrul mai adaugă că solicitările trebuie depuse până expiră starea de urgență. “În următoarele 2-3 săptămâni trebuie să se facă solicitarea către instituțiile financiare”.

Debitorii vor plăti dobânzi la dobânzile amânate, pentru că acestea se vor capitaliza și vor fi incluse în soldul creditului. Ministrul Cîțu spune că nu va fi un efort semnificativ pentru debitori pentru că plata capitalului majorat se va face eșalonat pe perioada rămasă până la noua maturitate a creditelor.

În cazul creditelor ipotecare maturitatea va putea fi extinsă cu până la 5 ani și dobânzile amânate vor fi garantate integral de stat.

“Poate că după această perioadă nu toți vor putea plăti imediat. Statul va plăti și va recupera de la cetățeni”, explică Cîțu.

Doar că aceste restanțe vor fi asimilate creanțelor bugetare, la fel ca în cazul creditelor Prima Casă, și debitorii vor plăti penalități de întârziere până la începerea executării silite de către Fisc în caz de neplată.

Suspendarea ratelor nu se aplică în cazul debitorilor care aveau restanțe înainte de intrarea în starea de urgență.

Firmele vor putea beneficia de suspendare dacă nu sunt în insolvență și fie și-au întrerupt activitatea parțial și total ca urmare a deciziilor autorităților pe fondul pandemiei și dețin un certificat în acest sens de la Ministerul Economiei, fie au certificat emis, în baza unei declarații pe proprie răspundere, care atestă că le-au scăzut veniturile cu cel puțin un sfert în martie comparativ cu ianuarie și februarie.

Față de o variantă inițială a proiectului de ordonanță, măsura nu mai este limitată doar la nivelul IMM, ci sunt incluse toate persoanele juridice, cu excepția instituțiilor de credit.

Potrivit ministrului, aplicarea ordonanței se va face după ce vor fi elaborate normele, care ar trebui să fie gata săptămâna viitoare.

Știrea inițială:

EuCeMananc lansează meniuri predefinite CITEȘTE ȘI EuCeMananc lansează meniuri predefinite

Astfel, este introdusă o derogare de la OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, astfel încât obligațiile de plată (rate de capital, dobânzi și comisioane) pentru creditele acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni ,dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

Home & Deco: site-ul Sensodays.ro este alături de clienții săi cu stocuri și livrări în siguranță CITEȘTE ȘI Home & Deco: site-ul Sensodays.ro este alături de clienții săi cu stocuri și livrări în siguranță

Măsura de suspendare a ratelor se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19”.

Perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată.

Gemini Solutions: tehnologii care scriu viitorul CITEȘTE ȘI Gemini Solutions: tehnologii care scriu viitorul

În cazul debitorilor pentru care ar fi depășită limita de vârstă, creditorii trebuie să facă restructurare cu încadrare în limita de vârstă.

Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte mult CITEȘTE ȘI Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte mult

De prevederi beneficiază debitorii care au credite în derulare, nu au restanțe de dinainte de declanșarea stării de urgență și pentru care nu se declanșaseră scadența anticipată înainte de intrarea în vigoare a legii – adică nu se aplică celor aflați în procedurile de executare silită.

Cum se procedează

Pentru a beneficia de suspendarea ratelor, debitorii trebuie să trimită o solicitare creditorului, prin poștă, inclusiv e-mail, până la încetarea stării de urgență. Debitorul trebuie să precizeze pentru cât dorește suspendarea ratelor, pe perioade de la 1 la 9 luni.

Creditorul analizează apoi cererea și o aprobă după condițiile din normele metodologice ce urmează a fi emise.

Nu e gratis

Atenție, dobânda corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare! Acest lucru înseamnă că debitorii vor plăti ulterior dobândă și la dobânzile restante, nu doar la capitalul restant – o rată este compusă din dobânzi și capital, iar dobânzile formează cea mai mare parte din rată în perioada de început a creditului.

Capitalul astfel majorat se va plăti eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare, cu excepția creditelor ipotecare pentru care se va plăti eșalonat până la maximum 5 ani.

În cazul creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice, statul va garanta integral plata dobânzii capitalizate. În acest sens se va încheia o convenție între bănci și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

Debitorii vor răspunde în fața Fiscului dacă nu vor achita ratele pentru care statul a acordat garanții, la fel cum se întâmplă și acum în cazul creditelor Prima Casă.

IMM trebuie să fie afectate

Întreprinderile mici și mijlocii pot beneficia de suspendarea ratelor dacă nu se află în insolvență și dacă se încadrează în prevederile art XI alin 2 din OUG 30/2020 (prin care sunt acordate și plățile de la stat pentru șomajul tehnic). Acest lucru înseamnă că firmele și-au întrerupt parțial sau total activitatea ca urmare a deciziilor autorităților pe timpul pandemiei și dețin certificat de situații de urgență de la Ministerul Economiei și care și-au redus activitatea ca urmare a epidemiei și nu au capacitatea financiară pentru a achita plata tuturor salariilor angajaților lor.

BNR a decis că băncile nu vor constitui provizioane pentru creditele pentru care luat măsuri de restructurare ca urmare pandemiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
suspendare rate
rate banci
covid 19
coronavirus
oug suspendare rate