Guvernul a împrumutat astăzi 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe, la dobânzi destul de ridicate comparativ cu o ieșire pe extern similară din luna ianuarie, în contextul în care impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei globale a afectat în ultimele luni și piețele financiare. Ministerul Finanțelor a ieșit să se împrumute cu două emisiuni de eurobonduri, pe 5 și 10 ani. Cererea din partea investitorilor a fost foarte ridicată, de 13 miliarde de euro, inclusiv din cauza dobânzilor mari oferite. Potrivit datelor Bloomberg, Ministerul Finanțelor a decis în final să împrumute 3,3 miliarde de euro, peste recordul anterior de 3 miliarde de euro stabilit în martie anul trecut și repetat în ianuarie anul acesta.
Inițial, Ministerul Finanțelor intenționa să împrumute doar 3 miliarde de euro, dar în cursul procedurii de închidere a celor două emisiuni, a urcat suma la 3,3 miliarde de euro.
Astfel, a atras 1,3 miliarde de euro prin obligațiuni pe 5 ani, cu dobânda la MS+305 puncte de bază, și 2 miliarde de euro pe 10 ani, la MS+375 puncte de bază (MS pe 5 ani de -0,267pp și pe 10 ani de -0,1211pp). Cererea din partea investitorilor s-a situat inițial la 5 miliarde de euro pentru titlurile pe 5 ani și la 8 miliarde de euro pentru cele pe 10 ani, dar în cursul negocierilor finale a scăzut la 4,4 miliarde de euro pentru 5 ani și a rămas la 8 miliarde de euro pe 10 ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Statul s-a împrumutat cel mai recent de pe piața externă în ianuarie, când a atras 3 miliarde de euro. România are un rating recomandat pentru investiții din partea celor trei mari agenții, S&P, Fitch și Moody's, dar toate au în prezent o perspectivă negativă pentru calificativul suveran al României. Fitch și Moody's au revizuit în aprilie de la stabilă la negativă perspectiva ratingului României, însă, foarte important, S&P, care a înrăutățit perspectiva la negativă în decembrie, ar urma să comunice o decizie la început de iunie.
O tăiere a ratingului României în categoria junk, nerecomandată investitorilor, ar îngreuna împrumuturile statului de pe piețele externe de obligațiuni într-o perioadă în care Guvernul are nevoie mare de bani, pentru a face față cheltuielilor mari și veniturilor mai reduse, determinate de impactul economic al măsurilor pentru limitarea epidemiei de coronavirus.
Dobânzile la care a ieșit statul în cursul zilei de azi sunt foarte ridicate, cu mult peste cele la care statul s-a împrumutat în ianuarie pe maturități mai mari, de 12 și 30 de ani, dar și situația financiară a Guvernului este mult mai gravă, iar investitorii știu asta. De asemenea, costurile de împrumut au crescut în general, întrucât foarte multe guverne au nevoie de bani pentru a face față efectelor economice cauzate de combaterea epidemiei de coronavirus.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI Susține-i pe cei din linia întâi cu un simplu SMSEmisiunea cu scadență în februarie 2026 are o dobândă strabilită la MS+305 puncte de bază, iar cea cu scadență în mai 2030 a fost cotată orientativ la MS+375 puncte de bază, conform Bloomberg. Aranjorii emisiunii sunt BNP Paribas, Erste, ING, JP Morgan, RBI și UniCredit.
În comparație, când statul s-a împrumutat în ianuarie, a obținut costuri mai reduse. Pentru emisiunea pe 12 ani, din ianuarie, costul finanțării a fost stabilit la MS+180 de puncte de bază, iar pentru 30 de ani la MS+285 puncte de bază.
CITEȘTE ȘI Pentru protejarea sănătății clienților, Enel oferă clienților o multitudine de modalități de plată și canale de comunicareSuma totală pe care Guvernul intenționa să o împrumute de pe piețele externe anul acesta a fost stabilită la 6 miliarde de euro, din care statul a atras deja 3 miliarde de euro în ianaurie, însă plafonul orientativ de 6 miliarde de euro a fost stabilit înainte de cea mai recentă rectificare bugetară, în urma căreia deficitul bugetar și necesarul de împrumut pentru finanțarea acestuia a urcat puternic, de la de la 40,5 miliarde lei la 72,5 miliarde lei.