Topul integral al băncilor în 2021. Banca Transilvania se desprinde în vârf, CEC Bank urcă o poziție, Eximbank se pregătește pentru salt, cota ING Bank scade în premieră, după mulți ani

Topul integral al băncilor în 2021. Banca Transilvania se desprinde în vârf, CEC Bank urcă o poziție, Eximbank se pregătește pentru salt,  cota ING Bank scade în premieră, după mulți ani
scris 4 iul 2022

Banca Transilvania a continuat să-și majoreze dominația în piața bancară din România și a ajuns să dețină aproape o cincime din activele interne, în timp ce principalii competitori au rămas în urmă. CEC Bank și-a majorat pentru al treilea an la rând cota și a urcat o poziție în top, depășind UniCredit, în timp ce Eximbank, altă bancă de stat, se pregătește pentru un salt de două poziții în acest an după finalizarea fuziunii cu Banca Românească.

Activele sistemului bancar au crescut cu 14,2% în 2021 la 639,8 miliarde de lei. Circa 86% dintre acestea sunt cumulate de primele 10 bănci din sistem.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca Transilvania a crescut anul trecut peste medie și cu un avans de 21% a activelor, la 125 de miliarde de lei, a ajuns la o cotă de piață de 19,55%, cu 1,1 puncte procentuale peste cea de la finele anului 2020.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Banca Comercială Română, deținută de grupul austriac Erste, deși a înregistrat o creștere a activelor de 12% în 2021, a pierdut 0,3 puncte procentuale din cota de piață și a ajuns la 13,93%. În 2017, înaintea ca BT să finalizeze cele mai importante fuziuni, BCR era pe primul loc cu 15,83% din active.

De azi cresc din nou ratele la credite. Plăți mai mari cu jumătate în rata lunară la împrumuturile legate de ROBOR, față de astă-iarnă. Avans major al IRCC din toamnă CITEȘTE ȘI De azi cresc din nou ratele la credite. Plăți mai mari cu jumătate în rata lunară la împrumuturile legate de ROBOR, față de astă-iarnă. Avans major al IRCC din toamnă

BRD, parte din grupul francez Société Générale, a crescut anul trecut cu sub 9% activele și a pierdut jumătate de punct din cota de piață la 10,48%.

ING Bank a mai pierdut din viteza din anii trecuți și a înregistrat o creștere de sub 11% a activelor. Cota băncii olandeze a scăzut astfel, în premieră după mulți ani, cu 0,3 puncte procentuale, la 9,27%.

Topul integral al băncilor în 2021. Banca Transilvania se desprinde în vârf, CEC Bank urcă o poziție, Eximbank se pregătește pentru salt, cota ING Bank scade în premieră, după mulți ani

Raiffeisen Bank, parte din grupul austriac Raiffeisen International, a reușit să crească peste media pieței anul trecut și, cu o creștere de 15,4% a activelor, a ajuns la o cotă 9,25%, cu 0,1 puncte peste cea din 2020.

CEC Bank a urcat pe locul 6 după active, depășind UniCredit Bank. Banca de stat a crescut anul trecut activele din bilanț cu 23%, astfel că și-a majorat cota cu circa 0,5 puncte procentuale la 7,92%. Venind peste nivelul maxim anterior înregistrat în 2017 la 7,41%.

UniCredit Bank, deținută de grupul italian cu același nume, și-a majorat activele cu 10,4% anul trecut și a pierdut aproape 0,3 puncte din cota de piață la 7,84%, dar stă foarte aproape de CEC.Clasamentul băncilor se rupe de la locul 7 în jos în ceea ce privește diferența de active.

Alpha Bank, singurul grup elen rămas în România, a înregistrat active în creștere cu 5,1% în 2021 și a continuat să piardă din cotă la fel ca în precedenții doi ani, ajungând la 2,94%.

VIDEO PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Market Analyst XTB România: În Europa, situația este mai dificilă. Economia nu este atât de stabilă, iar piața forței de muncă este departe de cea din SUA CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Market Analyst XTB România: În Europa, situația este mai dificilă. Economia nu este atât de stabilă, iar piața forței de muncă este departe de cea din SUA

OTP Bank, parte din grupul ungar OTP, a continuat să crească mult peste media pieței și cu un avans de un sfert al activelor în 2021 a ajuns la o cotă de piață de 2,89%, cu 0,2 puncte peste cea din 2020 și cu 0,75 puncte peste cea din 2017. Banca țintește o cotă de piață de 5% la finele lui 2024.

Eximbank, banca deținută de stat, încheie topul celor mai mari 10 bănci, cu o cotă de piață de 2,3% și active în creștere cu un sfert față de 2020. Eximbank a câștigat 5 poziții după 2017 și este pe cale să mai urce încă două până pe locul 8 după ce va finaliza fuziunea cu Banca Românească (locul 14, cu o cotă de piață de 1,24%, în creștere după doi ani de scădere).

Citibank a rămas relativ nemișcată, la 1,9%,

Garanti Bank a scăzut ușor, cu 0,1 puncte, la 1,78%.

Libra Internet Bank a urcat cu circa 0,2 puncte, la 1,5%, revenind după un an de ușoară scădere (-0,01 pp).

Intesa Sanpaolo și First Bank încheie lotul băncilor cu o cotă de peste 1% (1,09% fiecare). First Bank a înregistrat o scădere de 5% a activelor anul trecut, printre puținele bănci cu o astfel de evoluție, după ce în 2020 crescuse cu 14% după achiziția și fuziunea cu Leumi Bank.

În clasament se mai remarcă creșterea activelor Vista Bank cu 29%, a TBI Bank și Techventures Bank cu 43%, în timp ce BRCI scăzut cu 38%, iar BCR Banca pentru Locuințe a continuat să-și reducă activitatea, în condițiile problemelor cu decizia legată de Curtea de Conturi, și a ajuns la jumătate față de nivelul din 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
topul bancilor 2021
top banci active
topul integral al bancilor
active banci
cele mai mari banci