Toate firmele, cu instrument de plată fără numerar. Salariile, plătite doar în cont. Instituțiile publice vor primi numerar doar în anumite condiții

Toate firmele, cu instrument de plată fără numerar. Salariile, plătite doar în cont. Instituțiile publice vor primi numerar doar în anumite condiții
scris 21 dec 2022

Toate firmele care operează pe teritoriul României vor avea obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar, prevede un proiect legislativ inițiat de reprezentanții actualei puteri și adoptat de Senat. Totodată, potrivit proiectului,  începând cu data de 1 ianuarie 2026, instituțiile publice au obligația să asigure încasările în numerar doar prin unitățile CEC, prin Poșta Română sau prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate. Totodată, plata salariilor va fi efectuată fără numerar, cu excepția pensiilor și drepturilor persoanelor vulnerabile.   

PSD și PNL ajung la un compromis privind eliminarea lui Iohannis din procedura de numire a șefilor Consiliului Concurenței. Șeful statului și partidele își vor numi separat oamenii CITEȘTE ȘI PSD și PNL ajung la un compromis privind eliminarea lui Iohannis din procedura de numire a șefilor Consiliului Concurenței. Șeful statului și partidele își vor numi separat oamenii
Urmărește-ne și pe Google News

Asigurându-se o perioadă de tranziție, astfel încât să se poată operaționaliza sistemele moderne de plată, începând cu 1 ianuarie 2026, instituțiile publice au obligația să asigure încasările în numerar doar prin unitățile Casei de Economii și Consemnațiuni C.E.C. - S.A., prin Compania Națională "Poșta Română" - S.A, prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede, pe bază de convenții încheiate cu persoanele abilitate, cu condiția asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operațiuni.

Prevederea se va aplica inclusiv Trezoreriei Statului, care va fi însă autorizată să efectueze operațiuni de vânzare-cumpărare în numerar fără plafon pentru titluri de stat din cadrul Programului Tezaur.

Iohannis cere reintroducerea experienței în domeniul naval la numirea șefilor de porturi, iar majoritatea PSD-PNL-UDMR nu doar că ignoră cererea, ci reduce experiența minimă de la 5 ani la 1 an CITEȘTE ȘI Iohannis cere reintroducerea experienței în domeniul naval la numirea șefilor de porturi, iar majoritatea PSD-PNL-UDMR nu doar că ignoră cererea, ci reduce experiența minimă de la 5 ani la 1 an

De asemenea, proiectul prevede că ”plățile de natură salarială plătite de angajator, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”.

Din forma proiectului votată de Senat au fost eliminate însă pensiile și a fost adăugată mențiunea că ”beneficiarii de pensii pot primi plata în numerar a pensiilor”.

Prin excepție, și consumatorul vulnerabil poate solicita și primi plata în numerar a drepturilor care se i cuvin.

DECIZIE Perioada în care firmele sunt obligate să arhiveze documentele financiar-contabile, redusă drastic CITEȘTE ȘI DECIZIE Perioada în care firmele sunt obligate să arhiveze documentele financiar-contabile, redusă drastic

De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, proiectul modifică OUG 193/ 2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată și prevede ca pentru toate societățile care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar.

Astfel, persoanele fizice sau juridice prevzute la art. 4 alin. (1) din Legea 265/2002 privind Registrul comerțului - adică persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, societăți, societăți europene, societăți cooperative, societăți cooperative europene, organizații cooperatiste de credit, grupuri de interes economic și grupuri europene de interes economic, cu sediul principal în România,sucursalele acestora, precum și sucursalele persoanelor juridice enumerate cu sediul principal în străinătate - au obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar.

Proiectul menține însă prevederile OUG 193/ 2002, privind obligația comercianților și prestatorilor de servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei, să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice. După cum a relatat Profit.ro, Parlamentul a decis recent să modifice prevederea, înlocuind cifra de afaceri cu prag de încasări în ”numerar”, iar modificarea mai trebuie promulgată pentru a intra în vigoare.

De asemenea, proiectul majorează de la 200 lei, în prezent, la 500 lei, suma ce poate fi oferită ca avans în numerar la terminalele de plată ale comercianților și prestatorilor de servicii în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante. 

LEGE Noi condiții de înființare și reprezentativitate pentru sindicate și patronate. Negocierea contractelor colective de muncă. Noi forme de grevă CITEȘTE ȘI LEGE Noi condiții de înființare și reprezentativitate pentru sindicate și patronate. Negocierea contractelor colective de muncă. Noi forme de grevă

Instituțiile de credit nu vor putea refuza o cerere privind deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază, decât în cazul în care deschiderea unui astfel de cont ar avea drept rezultat o încălcare a dispozițiilor privind prevenirea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului.

Acțiunile de deschidere, administrare, retragere, interogarea soldului, plățile online și închiderea contului de bază, folosit în relația cetățeanului cu statul, vor fi lipsite de comisioane, în limita veniturilor de natură salarială plătite de angajator, a pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității sociale sau de la bugetele locale  ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea "mulțumi" chelnerilor

Proiectul mai prevede că Banca Națională a României are obligația de a pune la dispoziția consumatorilor un site internet cu acces gratuit unde sunt comparate comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată. Site-ul internet oferă inclusiv informații cu privire la sediile prestatorilor de servicii de plată și la localizarea bancomatelor și a automatelor ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede ale acestora.

Prestatorii de servicii de plată transmit Băncii Naționale a României, cel puțin o dată pe lună și ori de câte ori operează modificări.

Proiectul de lege ar urma să intre în vigoare în 120 de zile de la publicare, dar până atunci mai trebuie votat de Camera Deputaților și promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
firme
comercianti
plata
numerar
obligaste
instituții
salarii
bar
proiect
putere