Statul a împrumutat de la populație peste 3,3 miliarde lei, în doar trei luni, deja un record

Statul a împrumutat de la populație peste 3,3 miliarde lei, în doar trei luni, deja un record
scris 20 oct 2020

Ministerul Finanțelor a împrumutat anul acesta de la populație prin programul Tezaur, program care ar trebui să se desfășoare lunar prin unitățile Trezoreriei și prin oficiile Poștei Române, 1,38 miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro. Suma a fost obținută în numai trei luni, iulie, august și septembrie. Separat, prin programul Fidelis, prin care statul vinde ocazional titluri de stat ce pot fi tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB), Ministerul Finanțelor a mai atras circa 2 miliarde de lei în luna august. Totalul urcă, astfel, la 3,38 miliarde de lei, deși împrumuturile de la populație au debutat târziu anul acesta, din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea epidemiei de coronavirus.

Anul trecut, când programul Tezaur s-a derulat pe tot parcursul anului, dar fără emisiuni Fidelis, statul a atras 3 miliarde de lei de la populație. În 2018, când a fost lansat programul Tezaur, autoritățile au atras de la populație 2 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul Finanțelor are două programe de împrumuturi, Tezaur și Fidelis, prin care conferă populației să investească în titluri de stat la dobânzi mai ridicate comparativ cu cele oferite la depozitele bancare. Suplimentar, câștigurile din dobânzi la titluri de stat nu se impozitează, dar cele din dobânzi bancare, da.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În timp ce programul Tezaur ar trebui să se desfășoare lunar, anul acesta fiind restricționat din cauza pandemiei, programul Fidelis, de emisiuni listate la BVB, are un caracter ocazional. Finanțele analizează posibilitatea de a derula mai frecvent emisiuni Fidelis, chiar trimestrial. O nouă emisiune Fidelis ar putea avea loc până la finalul anului.

Dacă prin Tezaur statul a împrumutat 1,38 miliarde lei, prin Fidelis a obținut 2 miliarde lei.

Referința la creditele în lei pentru populație e în scădere și va scădea din nou începând cu ianuarie. IRCC ajunge sub 2% CITEȘTE ȘI Referința la creditele în lei pentru populație e în scădere și va scădea din nou începând cu ianuarie. IRCC ajunge sub 2%

Fidelis anul acesta

Populația a subscris în perioada 15 iulie - 7 august titluri de stat Fidelis, în lei și valută, în valoare echivalentă a peste 2 miliarde lei, cea mai mare sumă atrasă până acum prin acest program.

Emisiunea pentru populație în euro este o premieră. Titlurile de stat pot fi tranzacționate la BVB de joi, 13 august, în mod transparent, prin intermediarii autorizați.

Programul Fidelis este diferit de programul Tezaur, prin care statul se împrumută lunar de la populație prin vânzarea de titluri de stat prin intermediul Trezoreriei și Poștei. Titlurile din Tezaur nu sunt listate la bursă.

Astfel, Finanțele au atras 1,225 miliarde lei și 168,4 milioane euro prin trei emisiuni de titluri de stat pentru populație în cadrul Programului Fidelis, prin oferta primară de vânzare care s-a derulat în perioada 15 iulie - 7 august.

Creditarea s-a menținut la un nivel ridicat în august, mai ales pe segmentul companiilor CITEȘTE ȘI Creditarea s-a menținut la un nivel ridicat în august, mai ales pe segmentul companiilor

Împrumuturile de la populație

Din 2005, emisiunile destinate populației au fost oprite și reluate în 2015.

Astfel, în iunie 2015, a fost inițiat Programul Fidelis, prima emisiune destinată populației.

Ministerul Finanțelor a inițiat emiterea titlurilor de stat destinate populației din 1999, emisiunile fiind lansate până în 2005. Cetățenii au putut cumpăra, prin sediile trezoreriilor locale ale statului, titluri de stat în formă materializată, cu valori cuprinse între 100 și 10.000 de lei. Maturitățile la care populația putea investi erau cuprinse între 3 și 12 luni.

Din 2005, emisiunile destinate populației au fost oprite și reluate în 2015.

Astfel, în iunie 2015, a fost inițiat programul Fidelis. Valoarea totală subscrisă a emisiunii în 2015 s-a ridicat la 64,99 milioane de lei.

În 2016, în cadrul emisiunii denumită CENTENAR, oferta de titluri de stat pentru populație a fost suprasubscrisă de peste 7 ori, iar aceasta a fost suplimentată de Ministerul Finanțelor, astfel încât alocarea a fost integrală. Un număr 20.185 de persoane au realizat plasamente în valoare totală de 735,26 milioane lei.

În 2018 a fost lansat programul Tezaur, care se desfășoară anual, cu perioade de subscriere în fiecare lună, dar prin Trezorerie și Poștă. Tezaur a fost reluat în iulie 2020, după o pauză de șase luni, în contextul restricțiilor determinate de epidemia de coronavirus.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
imprumuturi
guvern
tezaur
fidelis
populatie