Criza politică din România nu generează riscuri în ce privește planurile pe termen scurt de consolidare fiscală, însă dacă blocajul politic va persista, ar putea afecta reformele de care finanțele publice au nevoie, potrivit agenției de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P). S&P este singura dintre cele trei mari agenții de evaluare financiară care a readus perspectiva ratingului de țară la stabilă, de la negativă. România are, de la toate cele trei mari agenții, S&P, Moody's și Fitch, cel mai scăzut rating recomandat investitorilor, dar cu perspectivă negativă din partea Moody's și Fitch.
S&P atrage atenția că acest comentariu asupra situației politice nu reprezintă o decizie de rating. Următoarea analiză a calificativului (BBB-/Stable/A-3) va avea loc la data prevăzută în calendarul anual, pe 15 octombrie.
"S&P nu se așteaptă la riscuri iminente pentru planurile României de consolidare fiscală ca urmare a demisiei miniștrilor USR Plus din guvernul de coaliție. În urma retragerii USR Plus, din cauza unor ciocniri pe măsuri promovate de către Executiv și a unor tenisiuni în coaliție, premierul Florin Cîțu va trebui să se prezinte, în termen de 45 de zile, pentru un nou vot în Parlament pentru cabinetul său, acum fără susținerea unei majorități politice. Evenimentele se desfășoară într-o perioadă în care Guvernul ar trebui să discute cu autoritățile europene despre fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)", potrivit agenției de evaluare financiară.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Ministerul Finanțelor împrumută peste țintă, dar la costuri tot mai mari. Cea mai mare creștere a dobânzilor din regiune în 2021Ratingul de țară este important pentru dobânzile la care se împrumută statul, dar și unele dintre marile companii și primării din România.
"Ne așteptăm, în scenariul de bază, ca guvernul să încerce să-și mențină pe termen scurt capacitatea de a funcționa, pentru a contracta aceste fonduri, despre care înțelegem că sunt gata să fie eliberate. Adoptarea rectificării bugetare săptămâna trecută arată, în opinia noastră, că există capacitate de decizie. Menținerea incertitudinii ar putea accentua, însă, riscurile pe termen scurt în ce privește finanțele țării", arată S&P.
De asemenea, a fost depusă și o moțiune de cenzură împotriva guvernului, a doua oară în numai patru luni când este testată susținerea politică a Executivului.
"Pe lângă cele două voturi vizând Guvernul, ambele partide (PNL și USR PLUS, n.r.) vor organiza alegeri pentru conducere în următoarele luni. Această situație ar putea determina o resetare a discuțiile referitoare la coaliție, complicând într-o oarecare măsură perspectiva politică", comentează analiștii agenției americane.
Potrivit acestora, revenirea economică atenuează pentru moment presiunea pe finanțele statului. Economia a crescut cu 6,5% în prima jumătate a anului, peste estimarea S&P din aprilie, de 5% pentru tot anul, și a revenit deja la nivelul anterior pandemiei.
S&P se așteaptă la creștere economică de 4,5% pentru 2022 și 2023, susținută de fondurile europene. Deficitul bugetar este estimat de S&P la 7% anul acesta, urmând să coboare treptat până la 3% din PIB în 2024.
"Totuși, dacă blocajul politic persistă, ar putea avea un impact negativ asupra reformelor fiscale de care România are mare nevoie. Considerăm, în continuare, că o consolidare fiscală pe termen mediu și o echilibrare a structurii bugetului, ajutată de atragerea de fonduri UE, sunt elemente cheie pentru stabilizarea poziției fiscale și a celei externe", atrag atenția analiștii agenției.
CITEȘTE ȘI BCE începe restrângerea stimulilor monetari: a decis să reducă achizițiile de active prin programul de urgență lansat în pandemieFitch a transmis recent că așteaptă rezolvarea crizei de la București înainte de a lua o decizie
Fitch a transmis, săptămâna trecută, că va aștepta clarificarea actualei crize politice înainte de a lua o decizie privind ratingul suveran al Românei, a declarat analistul Fitch pentru România, Federico Barriga Salazar.
România are perspectivă negativă pentru calificativul "BBB-", cea mai de jos treaptă din categoria recomandată investitorilor.
Fitch a avertizat recent că prăbușirea coaliției guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, esențiale pentru îmbunătățirea perspectivei negative asociată calificativului "BBB-".
Fitch a menținut, în aprilie, calificativul acordat României pe ultima treaptă recomandată investițiilor, la BBB-, cu perspectivă negativă. Următoarea revizuire pentru ratingul României ar fi trebuit să aibă loc luna viitoare.