România a lansat șase emisiuni de obligațiuni Samurai verzi și revine pe piața financiară din Japonia pentru prima dată din anii '90

România a lansat șase emisiuni de obligațiuni Samurai verzi și revine pe piața financiară din Japonia pentru prima dată din anii '90
scris 28 sep 2024

România a lansat șase emisiuni de obligațiuni în yeni pe piața financiară din Japonia, numite Samurai, operațiune pregătită încă din decembrie 2022. Obligațiunile sunt din categoria celor verzi, ceea ce înseamnă că investitorii ar putea oferi dobânzi mai bune, dar fondurile oobținute sunt condiționate de finanțarea unor cheltuieli cu impact pozitiv asupra mediului.

Emisiunile sunt pe 3 ani, 5 ani, 7 ani, 10 ani, 15 ani și 20 de ani, potrivit agenției de presă Bloomberg. Acțiunea de astăzi are ca obiectiv principal revenirea pe piața niponă și stabilirea premiselor pentru viitoare împrumuturi, suma vizată la acest moment fiind una mai mică.

Urmărește-ne și pe Google News
Trump se angajează să ”rezolve” războiul din Ucraina, după o întâlnire cu Zelenski la Trump Tower CITEȘTE ȘI Trump se angajează să ”rezolve” războiul din Ucraina, după o întâlnire cu Zelenski la Trump Tower

Suma pe care România ar putea să o atragă ar fi în jurul a câteva sute de milioane de dolari (100-300 milioane dolari), în funcție de condițiile pieței. Suma este una mică raportat la emisiunile de miliarde de euro sau dolari înregistrate la ieșirile obișnuite pe extern ale statului român.

Numărul mare de emisiuni de obligațiuni deschise acum este determinat de planul României de a reveni pe piața niponă și de a avea aceste emisiuni pentru a putea accesa mai ușor pe viitor împrumuturi de la investitorii japonezi (prin eventuala redeschidere a emisiunilor existente). 

Vicepremierul italian Matteo Salvini nu și-ar dori ca UniCredit să-și mute baza legală în Germania, ca parte a unui posibil acord cu Commerzbank CITEȘTE ȘI Vicepremierul italian Matteo Salvini nu și-ar dori ca UniCredit să-și mute baza legală în Germania, ca parte a unui posibil acord cu Commerzbank

Subscrierile s-ar putea închide pe 2 octombrie (2 octombrie fiind data pentru Europa. 3 octombrie pentru Japonia), urmând ca termenii împrumutului să fie deciși pe 4 octombrie.

Aranjorii emisiunii sunt DAIWA, Mizuho, Nomura, SMBNIK.

România a mandatat recent patru instituții financiare japoneze - Daiwa, Mizuho, Nomura și SMBC Nikko - drept aranjori principali și a depus documentație pentru potențiale emisiuni pe 3, 5, 7, 10, 15 și 20 de ani de obligațiuni Samurai verzi. Tranzacția este așteptată să fie lansată în viitorul apropiat, în funcție de condițiile pieței, potrivit Bloomberg. România s-a mai împrumutat în trecut prin obligațiuni Samurai, dar în anii 90.

Recent, România a împrumutat aproape 5 miliarde euro de pe piețele internaționale cu trei emisiuni de obligațiuni două în euro, pe 7 și 20 de ani, precum și una în dolari, pe 10 ani.

Condițiile în care fermierii pot suspenda plata ratelor la credite, agreate de MADR cu agricultorii, băncile și distribuitorii de imputuri CITEȘTE ȘI Condițiile în care fermierii pot suspenda plata ratelor la credite, agreate de MADR cu agricultorii, băncile și distribuitorii de imputuri

Necesarul brut de finanțare a fost majorat de la 181 miliarde lei la 217 miliarde lei

Profit.ro a scris, la începutul lunii septembrie, că Ministerul Finanțelor a revizuit de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei ținta pentru împrumuturi în acest an. Finanțele au motivat creșterea planului de împrumuturi prin necesarul de fonduri pentru deficitul bugetar, volumul datoriei de refinanțat și asigurarea prefinanțării parțiale a necesarului pentru 2025. În timp ce 94,4 miliarde lei sunt pentru rostogolirea datoriilor vechi ajunse la plată, suma de 122,6 miliarde ar trebui să acopere deficitul și prefinanțare pentru 2025. Dacă ar fi destinată doar deficitului, ar fi echivalentă cu un deficit de 6,94%.

În 2023, Guvernul a împrumutat 203 miliarde lei.

La 217 miliarde lei, planul de împrumuturi pentru 2024 stabilește un nou record.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
yeni
samurai
japonia
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor