Revolut anunță - Toate conturile din România vor migra ca IBAN. BNR e nemulțumită că Revolut întârzie cu sucursala din România. Ar vrea să-și facă bancă românească, văzând un risc sistemic major

Revolut anunță - Toate conturile din România vor migra ca IBAN. BNR e nemulțumită că Revolut întârzie cu sucursala din România. Ar vrea să-și facă bancă românească, văzând un risc sistemic major
scris 25 sep 2024

Revolut Bank UAB, banca digitală europeană cu circa 34 de milioane de clienți în Spațiul Economic European (SEE) și 4 milioane în România, anunță începerea implementării progresive a IBAN-ului local românesc, care va fi furnizat, din ultimul trimestru al anului, de către sucursala din România a Revolut Bank UAB.

Revolut spune că sucursala românească va funcționa din decembrie, după ce anul trecut anunța că aceasta va începe activitatea din primul trimestru al acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform informațiilor Profit.ro, Banca Națională a României a cerut Revolut să înceapă mai repede operațiunile sucursalei din România, înscrisă în registre de mai bine de doi ani. BNR ar vrea chiar ca Revolut să-și ia licență bancară românească și să intre sub supravegherea sa. Revolut spune că va începe operațiunile sucursalei în decembrie, dar că va păstra creditarea în dreptul băncii-mamă din Lituania.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Banca centrală consideră că Revolut reprezintă un risc sistemic major în ceea ce înseamnă stabilitatea financiară, ca urmare a expunerii mari pe România, și ar vrea să o preia sub supraveghere, au declarat surse din piața bancară pentru Profit.ro.

14 dintre cele mai mari bănci și instituții financiare din lume vor sprijini proiecte de energie nucleară. „Acest eveniment va schimba jocul!” CITEȘTE ȘI 14 dintre cele mai mari bănci și instituții financiare din lume vor sprijini proiecte de energie nucleară. „Acest eveniment va schimba jocul!”

Revolut are 4 milioane de clienți retail în România, fiind cea mai mare piață pentru companie din UE și a doua la nivel global. În România, 9 bănci (persoane juridice românești) sunt considerate de importanță sistemică și au reglementări prudențiale speciale, precum cerințele de capital mai mari.

Revolut are licență bancară în Lituania (Revolut Vilnius UB) și a furnizat servicii bancare în România începând cu 2020, prin intermediul pașaportului european, ambele țări fiind membre UE. Toată activitatea bancară a Revolut este în acest moment reglementată de autoritățile din Lituania.

ANUNȚ Reducere de 75% a taxelor pentru înregistrarea mărcilor CITEȘTE ȘI ANUNȚ Reducere de 75% a taxelor pentru înregistrarea mărcilor

În mai 2022, Revolut s-a înscris în registrul sucursalelor bancare la BNR - Revolut Bank UAB Vilnius Sucursala București -, dar această sucursală nu are încă activitate cu publicul. Banca furnizează numere de cont (IBAN) clienților din România prin intermediul Libra Bank.

Compania anunță acum că toate conturile Revolut din România vor migra de la IBAN-urile puse la dispoziție de un partener local la IBAN-urile oferite de sucursala locală Revolut. Migrarea se va realiza etapizat, până la sfârșitul anului, și va permite companiei să răspundă nevoilor specifice ale clienților locali.

Cancelarul german critică ”atacul” UniCredit asupra Commerzbank CITEȘTE ȘI Cancelarul german critică ”atacul” UniCredit asupra Commerzbank

România este a doua cea mai mare piață pentru Revolut, la nivel global, după baza de clienți retail, și prima în UE. În ultimele 12 luni, Revolut a deschis sucursale locale în Irlanda, Franța, Spania și Olanda. Alte patru se vor operaționaliza până la finalul anului (inclusiv cea din România).

Depozitele clienților vor continua să fie garantate până la 100.000 de euro de Fondul Lituanian de Garantare a Depozitelor. Revolut Bank operează pe 30 de piețe din Spațiul Economic European (SEE) și este autorizată și reglementată de Banca Centrală Europeană și de Banca Lituaniei.

VIDEO Prima reacție oficială a României după investiția retrasă de belgienii de la ABEE, indicată la 1,4 miliarde euro: Nu este o pierdere! CITEȘTE ȘI VIDEO Prima reacție oficială a României după investiția retrasă de belgienii de la ABEE, indicată la 1,4 miliarde euro: Nu este o pierdere!

„Operaționalizarea sucursalei Revolut Bank UAB în România și faptul că vom oferi propriile IBAN-uri românești reprezintă un nou pas către obiectivul de a deveni contul bancar principal pentru clienții din această piață. Punem mare accent pe capacitatea de a fi relevanți la nivel local în fiecare țară în care operăm.

Scopul nostru este să ne ajutăm clienții să își valorifice la maximum finanțele și să îi sprijinim să preia un control mai mare, mai eficient asupra banilor lor. Fie că este vorba de preferințele lor privind cheltuielile, fie că vor să economisească sau să investească, Revolut le oferă utilizatorilor un întreg ecosistem direct în aplicație, pentru a centraliza și optimiza deciziile lor financiare și pentru a-i ajuta să obțină maximum de la banii lor", a declarat Gabriela Simion, Manager General al Revolut Bank UAB Sucursala România.

TAROM își caută un nou director general CITEȘTE ȘI TAROM își caută un nou director general

În 2022, banca a inițiat demersurile de reglementare pentru înființarea unei sucursale locale în România, fiind înregistrată în Registrul Instituțiilor de credit în categoria „Sucursale ale instituțiilor de credit din alte state membre”, administrat de Banca Națională a României.

Sucursala va începe să funcționeze efectiv în decembrie 2024, asigurând în continuare o prezență integral digitală a serviciilor bancare (fără prezența unei rețele de unități bancare). Atât clienții noi, cât și clienții existenți din România vor primi un număr de cont cu un IBAN Revolut românesc. 

Revolut Vilnius oferă clienților din România și credite de nevoi personale și de refinanțare, din care a acordat 2,3 miliarde de lei până în prezent. BNR ar fi vrut ca activitatea de creditare să fie trecută sub sucursala din România, astfel încât să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește produsele de creditare. Potrivit răspunsurilor Revolut, creditele vor fi oferite în continuare de entitatea din Lituania.

VIDEO Prima reacție oficială a României după investiția retrasă de belgienii de la ABEE, indicată la 1,4 miliarde euro: Nu este o pierdere! CITEȘTE ȘI VIDEO Prima reacție oficială a României după investiția retrasă de belgienii de la ABEE, indicată la 1,4 miliarde euro: Nu este o pierdere!

Faptul că Revolut va deveni sucursală nu înseamnă că va intra cu totul sub supravegherea BNR. Spre exemplu, la fel ca în cazul altor sucursale ale băncilor străine – cum este și ING Bank -, supravegherea prudențială se va face la nivelul băncii din țara de origine, în acest caz, Lituania. BNR nu poate sancționa sucursalele băncilor străine pentru încălcări din legea bancară (OUG 99/2006 privind instituțiile de credit), dar poate aplica sancțiuni pentru încălcarea legislației privind prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului (Legea 129/2019).

La finele lui 2023, clienții din România ai Revolut avea depozite de 750 de milioane de euro (circa 3,7 miliarde de lei). Aceștia vor fi în continuare garantați de schema de garantare a depozitelor din Lituania. Pe măsură ce Revolut va deveni contul principal al clienților – adică banca unde își încasează direct veniturile – este de așteptat ca această sumă să crească.

VIDEO România va deveni unicul producător de muniție pentru tancurile Abrams în Europa. Cum va folosi Romarm 220 milioane de dolari de la SUA CITEȘTE ȘI VIDEO România va deveni unicul producător de muniție pentru tancurile Abrams în Europa. Cum va folosi Romarm 220 milioane de dolari de la SUA

BNR ar vrea ca Revolut să ia o licență bancară românească și să intre sub supravegherea sa directă, în locul celei a Băncii centrale a Lituaniei, așa cum se întâmplă cu băncile românești, dar nu are pârghii să forțeze o astfel de decizie.

Un argument al BNR este dimensiunea țării baltice în raport cu dimensiunea Revolut în România, dar și lipsa tradiției acesteia în supravegherea bancară. Fostă țară sovietică, Lituania are aproape 2,9 milioane de locuitori și un produs intern brut de 72 de miliarde de euro, comparativ cu populația României de 19 milioane de locuitori și un PIB de 325 de miliarde de euro sau a Olandei (de unde provine sucursala ING) de aproape 18 milioane de locuitori și PIB de peste 1.000 de miliarde de euro. Istoric, au existat cazuri în care companiile financiare mari cu sediul în țări mici s-au extins peste hotare și nu au putut fi susținute de schemele de garantare sau bail-out-uri guvernamentale – a se vedea cazul Islandei și criza financiară din 2008-2011.

Revolut arată că nu are în plan obținerea unei licențe locale și că modelul operațional – în care operează prin pașaport în 30 de țări din Spațiul Economic European (cu sucursale în 4 piețe) îi asigură o creștere rapidă a clientelei – anul trecut a numărul clienților care folosesc contul de Revolut ca principal s-a majorat cu 68%.

Cei trei miliardari care formează cel mai exclusivist club din lume. Creșterea spectaculoasă a averii fondatorului Facebook CITEȘTE ȘI Cei trei miliardari care formează cel mai exclusivist club din lume. Creșterea spectaculoasă a averii fondatorului Facebook

„Pe măsură ce rata de adopție crește, vom aduce și mai multe motive pentru ca utilizatorii să își intensifice utilizarea Revolut ca principalul lor cont bancar, pentru nevoi financiare de zi cu zi. De aceea, compania și-a setat ca obiectiv să localizeze cât mai mult acele produse care fac parte din oferta de cont bancar principal. Vom extinde accesul clienților la IBAN-uri locale Revolut în cât mai multe piețe, prin sucursale locale. Am făcut asta deja în Franța, Irlanda, Spania, Olanda, vom continua până la sfârșitul anului cu alte patru piețe, printre care și România”, spune Gabriela Simion.

Revolut procesează peste 103 milioane de tranzacții pe lună, pe piața locală, din care peste o treime reprezintă plăți cu cardul (33 milioane plăți lunare), potrivit datelor oferite de companie.

viewscnt
Afla mai multe despre
revolut
conturi