Guvernul PNL-USR-UDMR își propune să creeze o nouă bancă de stat, una de dezvoltare, prin comasarea unor structuri existente, ca parte a strategiei pentru creșterea accesului firmelor la finanțare, potrivit programului de guvernare.
Documentul poate fi văzut integral AICI
Banca Națională de Dezvoltare (National Promotional Bank) ar urma să fie făcută prin reorganizarea EXIMBANK, a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), care garantează pentru stat creditele Prima Casă și pe cele din programul IMM Invest, și din Fondul Român de Contragarantare, care nu are o activitate notabilă, până în acest an fiind cunoscut cu gestionarea programului promovat de PSD Investește în tine și pe care PNL voia să-l facă fond de investiții.
Noua bancă ar urma să folosească resursele Băncii Europene de Investiții în gestiunea financiară a schemelor de sprijin pentru finanțare curentă și investiții legate direct de convergența reală a României cu Uniunea Europeană, sub coordonarea Ministerul Finanțelor.
Ideea unei bănci de dezvoltare a apărut și în precedentele programe de guvernare ale cabinetelor PNL conduse de Ludovic Orban, fără o realizare concretă. Înființarea unei bănci de dezvoltare, pe modelul celei care funcționează în Polonia, mai fusese adoptată și de guvernul Ponta în 2015.
Noul program de guvernare menționează ponderea redusă a creditului în economie, de doar 26%, față de 83% în medie în Uniunea Europeană și de 52% în Polonia, și că firmele din România au un acces la finanțare doar în proporție de 15%.
“Sondajele în rândul antreprenorilor indică problema accesului la finanțare ca fiind una dintre problemele cele mai grave cu care se confruntă”, arată programul.
Cel mai recent sondaj al BNR, realizat în august și care conține și impactul pandemiei COVID-19, arată însă că „accesul la finanțare nu reprezintă una din problemele presante ale companiilor, 60% dintre acestea considerând că acest factor are un impact scăzut sau niciun impact asupra lor”.
Alianța de guvernare mai arată sprijinirea accesului la finanțare este o prioritate cheie și că pe termen scurt, în contextul relansării economiei după pandemie, vor fi continuate programele existente, iar pe termen mediu va fi făcută o reformă a sistemului financiar.