OTP Bank își asigură acționarii că nu abandonează planul de extindere în România și ia în calcul alte achiziții pe piața locală după ce BNR a respins tranzacția prin care banca ungară ar fi preluat Banca Românescă de la Național Bank of Greece (NBG).
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
"Managementul OTP se angajează să își majoreze prezența în România prin creștere organică sau noi achiziții", spun reprezentanții OTP.
Tranzacția prin care OTP Bank România urma să preia Banca Românească de la NBG a fost respinsă, săptămâna trecută, de Banca Națională a României, decizie anunțată în premieră de Profit.ro. Este pentru prima dată când BNR se opune unei tranzacții agreate între părți în procesul de consolidare început după criză. Tranzacția primise deja avizul Consiliului Concurenței.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printr-o scrisoare adresată managementului, BNR a informat oficial OTP că se opune intenției de preluare a Băncii Românești de către banca ungară.
"Managementul OTP analizează toate aspectele legale ale scrisorii autorității de supraveghere, termenul limită până la care respingerea tranzacției poate fi contestată este 29 martie 2018", potrivit OTP.
NGB și OTP au așteptat o perioadă neobișnuit de îndelungată pentru obținerea avizului BNR și delegația băncii ungare venită de la Budapesta la București la începutul lunii martie nu a reușit să convingă banca centrală să dea unde verde tranzacției. Decizia de respingere a tranzacției poate fi contestată de OTP doar într-o procedură cu Banca Națională, aducând în fața Consiliului de Administrație al BNR lămuriri sau noi elemente. cum ar fi, spre exemplu, unele legate de capital.
Achiziția ar fi crescut semnificativ cota de piață a OTP Bank în România, la circa 3,7%, ceea ce ar fi dus instituția de credit în jurul locului 8 în piață, față de locul 11 la finele lui 2016. Național Bank of Greece și OTP Bank au semnat, în 27 iunie 2017, acordul definitiv pentru vânzarea pachetului integral de acțiuni deținut de greci la Banca Românească la un preț convenit de 72 de milioane de euro, potrivit raportului aferent trimestrului trei publicat de NBG. La momentul anunțării tranzacției, NBG preciza că va încasa 650 de milioane de euro, sumă care includea și împrumuturile acordate subsidiarei din România.
CITEȘTE ȘI FMI recomandă evitarea inițiativelor legislative care lezează sistemul financiar, dar pentru IFN cere o reglementare mai strictăÎn octombrie anul trecut, CEO-ul OTP a anunțat că are în plan să cumpere 5 bănci din regiune până în 2019. Prin aceste achiziții, OTP Bank vrea să profite de procesul actual de consolidare în sectorul bancar european, întărindu-și poziția. Astfel, banca țintește ca procentul de venituri generate în afara Ungariei să ajungă la 70%, de la aproximativ 45% în prezent.