Ministerul Dezvoltării face economii de 41 milioane lei din nealocarea primelor de stat la băncile pentru locuințe

Ministerul Dezvoltării face economii de 41 milioane lei din nealocarea primelor de stat la băncile pentru locuințe
scris 26 apr 2023

Ministerul Dezvoltării a transmis Guvernului că poate da înapoi la bugetul de stat, ca parte a măsurilor de economisire în vederea acoperirii lipsei de încasări din prima parte a anului, 41 milioane lei din cei peste 250 milioane lei alocați inițial anul acesta pentru primele acordate de la stat în programul băncilor pentru locuințe.

De ce este important: Curtea de Conturi a stabilit, în 2015, că băncile pentru locuințe (Raiffeisen și BCR) au plătit nelegal prima de stat anuală de până la 250 de euro către peste 300.000 dintre clienții care au deschis conturi, în condițiile în care cei mai mulți nu au participat la tot ciclul de economisire-creditare, ci doar au făcut depozite pentru a beneficia de subvenție. Băncile au contestat decizia, însă, în 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat definitiv raportul Curții de Conturi și a respins ulterior și căile extraordinare de atac.

Urmărește-ne și pe Google News

Cele două bănci au rămas să plătească primele încasate nelegal și alte impozite cu reținere la sursă, cu un total de 588 de milioane de lei (circa 119 milioane de euro), și se judecă cu statul pentru amnistierea unor dobânzi penalizatoare de 303 milioane de lei (circa 62 de milioane de euro).

DECIZIE Nou document obligatoriu la vânzarea unui autoturism CITEȘTE ȘI DECIZIE Nou document obligatoriu la vânzarea unui autoturism

Întrebat ce reduceri de cheltuieli a propus Guvernului, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a arătat că ministrul pe care îl conduce are un buget din care 97% este alocat investițiilor, iar partea de salarii și bunuri și servicii este de 0,9% din bugetul anual, iar, așa cum a decis coaliția, ”cheltuielile cu investițiile și cu salariile sunt de neatins, ele nu se supun niciunei posibile ajustări”.

În acest context, ministrul a spus că în cazul Ministerului Dezvoltării nu este vorba despre o tăiere, ci de o ajustare de cheltuieli, și a dat ca exemplu programul băncilor de locuințe, unde a fost aprobat anul acesta un buget de peste 250 milioane lei.

Obligația de a răspunde clienților la telefon în cel mult 5 minute prin operator uman, extinsă la bănci, IT&C, transporturi și autorități publice. Amenzi în caz contrar CITEȘTE ȘI Obligația de a răspunde clienților la telefon în cel mult 5 minute prin operator uman, extinsă la bănci, IT&C, transporturi și autorități publice. Amenzi în caz contrar

Acum o lună de zile am transferat celor două bănci care sunt în acest program, care privește privește posibilitatea ca un cetățean care și-a deschis un cont - este o lege de acum câțiva ani de zile -  și în care se acumulează o anumită sumă de către deponent, statul vine și până la limita de 250 euro anul alocă în plus ca și sprijin pentru achiziția sau construirea de locuințe sau case de locuit, de aceea se numește banca de locuințe.

După cum știți aici a fost un proces îndelungat cu cele două cele două instituții bancare. Ministerul Dezvoltării a câștigat acest proces. Anul trecut cele două bănci au virat la bugetul de stat tot ce aveau de virat, iar anul acesta Ministerul Dezvoltării a putut să reia această finanțare, care este până la urmă finanțarea deponenților și nu a băncilor, deci deponenții primesc aceste sume. Din situațiile pe care le-am primit de la bănci, suma pe care o aveam în buget era mai mult decât îndestulătoare, astfel încât ne-au rămas 41 milioane lei. Această sumă poate fi disponibilizată și a fost comunicată ca putând fi disponibilizată către bugetul de stat, oricum această sumă nu se mai poate folosi în anul 2023”. a explicat ministrul Dezvoltării.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
bănci
locuințe
prime
alocare
minister
dezvoltare
cseke attila
economii
reduceri
cheltuieli
buget