Contractele de credit vor putea fi încheiate, la cerere și cu acordul creditorului, la domiciliul clientului sau prin intermediul unui mijloc de comunicare la distanță, prevede un proiect de lege promulgat de șeful statului.
Proiectul de lege fusese adoptat de Parlament luna trecută, prin votul final al Camerei Deputaților.
De ce este important: Legislația actuală nu permite acum încheierea contractelor de credit ”în afara punctelor de lucru organizate în acest scop în spații comerciale”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deputații din comisiile de specialitate au considerat însă că ”impunerea acestei restricții conduce la afectarea libertății de a contracta a clienților, dar și la afectarea concurenței din piață” și, de asemenea, că ”introducerea unor formalități excesive la încheierea contractelor de credit conduce la diminuarea concurenței în piață și la creșterea costurilor, suportate în final de către consumator”.
Aleșii au arătat că legislația națională în domeniu prezintă o serie de necorelări, în condițiile în care, de pildă, pe de altă parte, permite distribuția de asigurări atât la sediul asigurătorilor sau intermediarilor, cat și la sediul sau domiciliul clienților/potențialilor clienți, atât persoane fizice, cât și persoane juridice.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Nou termen pentru intrarea în legalitate cu autorizația de incendiuMai mult, utilizarea tehnologiei în cadrul serviciilor financiare este încurajată și de instituțiile Uniunii Europene, având un rol clar în îmbunătățirea serviciilor și reducerea costurilor, iar legislația națională în domeniu nu transpune dispozițiile Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori, în cazul de față fiind vorba doar de prevederi adăugate de către legiuitorul român.
În consecință, deputații au adoptat prin vot final un amendament la ordonanța, de la finalul anului trecut, prin care Guvernul a extins și pentru 2021 facilitatea amânării plății ratelor bancare, astfel încât în cazul în care consumatorul solicită acest lucru, contractul de credit să poată fi încheiat și în afara punctelor de lucru organizate în acest scop de bănci sau alte instituții de credit.
CITEȘTE ȘI TABEL Ministerul Finanțelor a rămas puțin în urmă. Împrumuturile Guvernului au ajuns la 56,6 miliarde de lei după prima jumătate a anuluiÎntr-o formulare nu foarte coerentă și mai puțin fericită din perspectiva limbii române, amendamentul adoptat stabilește:
- ”Contractele de credit pot fi încheiate doar în punctele de lucru organizate în acest scop în spații comerciale, în condițiile legii, sau, la cererea consumatorului și cu acordul creditorului, la domiciliul acestuia sau prin intermediul unui mijloc de comunicare la distanță în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 85/2004, republicată, cu modificările ulterioare”.
Modificarea a fost susținută de actuala coaliție de guvernământ.
”În contextul pandemiei provocată de Covid-19, furnizarea de servicii la distanță a devenit o necesitate. Facilitarea încheierii contractelor de credit prin intermediul mijloacelor electronice ar fi o bună practică pentru a contribui la păstrarea distanțării sociale și evitarea unor riscuri de natură medicală”, mai arată autorii amendamentului.